• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.

  • Sergiu Cioclea, Guvernator al Băncii Naţionale

    Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606;

  • Ion Sturzu, Viceguvernator al Băncii Naţionale

    A patra zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
20.10.2014

BNM pune în circulație șase monede comemorative

Astăzi, 20 octombrie 2014, Banca Națională a Moldovei pune în circulație şase monede comemorative, ca mijloc de plată şi în scop numismatic.

Două dintre acestea completează seria „Personalităţi” și sunt consacrate celei de-a 75-a aniversări de la nașterea distinsului poet, prozator, dramaturg și publicist Dumitru Matcovschi, precum și celebrării a o sută de ani de la nașterea Tamarei Ciobanu – una dintre cele mai populare cântărețe din a doua jumătate a secolului XX. Monedele sunt bătute din argint de calitate proof, caracteristică pentru întreaga colecție, au valoarea nominală de 100 și, respectiv, 50 lei, tirajul - 1000 și, respectiv, 500 exemplare, greutatea și diametrul fiind la ambele aceleași – 13g și 28 mm.

Seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din mun. Chişinău” este continuată prin două piese din aur și argint, dedicate cărturarului, traducătorului, călătorului, geografului și diplomatului moldovean din secolul XVII, Nicolae Milescu Spătarul. Prima are valoarea nominală de 100 lei, greutatea 7,8 g, diametrul 24 mm și tirajul 300 exemplare. Cealaltă este de 50 lei, cu o greutate de 13 g, diametrul 28 mm și tirajul 500 bucăți.

Emisiunea curentă suplimentează cu două monede comemorative și seria „Cartea Roşie a Republicii Moldova”. Acestea reprezintă specia de păsări țigănușul și specia de plante bujorul-de-pădure, aflate pe cale de dispariție. Ambele monede au caracteristici identice– sunt confecționate din argint, au valoarea nominală de 50 lei, greutatea – 16,5 g, diametrul 30 mm și tirajul- 500 piese.

Monedele comemorative, ambalate în capsule de metacrilat transparent şi cutii de prezentare, sunt însoţite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română şi engleză, pe care se găseşte semnătura guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei.

Comercializarea monedelor comemorative se va efectua prin intermediul băncilor licenţiate, la un preţ de până la trei la sută peste cel stabilit de Banca Naţională.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).