• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
28.12.2017

Comunicat al Băncii Naționale a Moldovei cu privire la promovarea politicii monetare pe parcursul anului 2018

 

În cadrul ședinței din 27 decembrie  2017, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a aprobat calendarul ședințelor Comitetului executiv cu privire la promovarea și implementarea politicii monetare pe parcursul anului 2018.

Calendarul aprobat este nou sub aspect conceptual și prevede întrunirea ordinară a Comitetului executiv de opt ori pe parcursul anului 2018. Decizia Comitetului executiv de a reduce numărul ședințelor pe problemele de politică monetară de la 12 la 8 ori pe an are la bază următoarele:

  1. Noul calendar prevede extinderea rundei de prognoză conform celor mai bune practici și consolidarea procesului analitic. Acest fapt permite începerea noii runde de prognoză (care are loc trimestrial) odată cu momentul publicării datelor cu privire la conturile naționale (de regulă, pe data de 15 a ultimei luni din cadrul trimestrului). Informația cu privire la activitatea economică  este indispensabilă în estimarea presiunilor inflaționiste din partea cererii agregate și constituie punctul de start al prognozei inflației. Totodată, etapele procesului analitic vor fi aprofundate: se va aloca mai mult timp pentru mentenanța și dezvoltarea instrumentarului analitic, analiza abaterilor de la ultima prognoză, estimarea condițiilor inițiale, fundamentarea ipotezelor de prognoză, verificarea încrucișată a prognozelor și pentru o analiză mai extinsă a riscurilor.
  2. Calendarul aprobat respectă principiul sincronicității fluxului de date statistice cu procesul analitic. Majoritatea fluxurilor de date macroeconomice au frecvențe lunare, trimestriale, anuale.
  3. Reducerea numărului ședințelor cu privire la politica monetară nu va periclita mecanismul de transmisie, calendarul operațiunilor de politică monetară, precum și buna funcționare a instrumentelor de vărsare/sterilizare a lichidităților, fapt ce  va contribui la  îmbunătățirea gestiunii lichidităților de către bănci.

În perioada ce urmează vor fi organizate întâlniri cu diferiți participanți ai pieței pentru a le aduce la cunoștință  decizia dată.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).