• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
30.05.2019

Octavian Armașu la Forumul Investiţional Chișinău: „Avem bănci solide și stabile, gata să susțină proiectele economice”

 

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, le-a vorbit astăzi, 30 mai 2019, participanților la Forumul Investițional Chișinău despre realizarea reformelor în sectorul bancar, datorită cărora băncile licențiate din Republica Moldova au devenit solide și stabile, gata să susțină proiectele economice.

„În sistemul bancar continuă transparentizarea acționariatului, îmbunătățirea cadrului autohton de reglementare și de supraveghere bancară. Alinierea legislației bancare a Republicii Moldova la standardele internaționale contribuie la creșterea încrederii și atractivității sectorului bancar autohton pentru potențiali investitori”, a menționat șeful băncii centrale.

Astfel, în prezent, 93 la sută din activele băncilor sunt gestionate de grupuri internaționale cu o reputație foarte bună.

„Sectorul bancar dispune de un nivel înalt de lichiditate, pe care economia ar trebui să îl absoarbă pe termen mediu. În acest sens, este necesar să existe inițiative economice, proiecte de valoare pe care băncile ar putea să le finanțeze, ceea ce va asigura o creștere economică, iar în consecință o bunăstare a popualției”, a subliniat Octavian Armașu.

În primele trei luni, băncile licențiate au acordat credite noi, în volum superior celui din trimestrul I al anului trecut, cu 32,4 la sută. Anul trecut, portofoliul de credite pe sectorul bancar s-a majorat cu 5.9 la sută până la 35.5 mld. lei comparativ cu sfârșitul anului precedent.

În același timp, guvernatorul BNM s-a referit la Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare, care a fost lansat recent. „Noua instituție va facilita atragerea investițiilor în piața de capital locală și va dezvolta instrumente financiare noi”, a spus Octavian Armașu.

În concluzie, guvernatorul BNM a reiterat că, în prezent, sectorul bancar din Republica Moldova este unul sănătos și capabil să finanțeze economia țării.

Formul Investițional Chișinău 2019 este la prima ediție și a reunit delegații oficiale ale orașelor înfrățite cu capitala Republicii Moldova, investitori străini și locali, mediul academic, sectorul asociativ etc. 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).