• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
03.05.2017

Proiectul TWINNING în desfășurare (februarie - aprilie 2017)

 

La 25 aprilie 2017, a avut loc cea de-a șaptea ședință a Comitetului decizional al proiectului Twinning aferent consolidării capacității BNM în domeniul reglementării și supravegherii bancare în contextul cerințelor UE. În cadrul ședinței s-au discutat progresele înregistrate pe marginea proiectului și s-au constatat următoarele:

  1. Proiectul noii legi cu privire la activitatea băncilor care transpune prevederile cadrului legal european în domeniu a fost definitivat, supus consultărilor publice cu comunitatea bancară și autoritățile publice,  de asemenea, a trecut expertiza de compatibilitate a Centrului de Armonizare a Legislației. La moment, proiectul legii urmează a fi promovat spre aprobare către Guvernul Republicii Moldova.
  2. În scopul aplicării legii, au fost elaborate și definitivate peste 20 de proiecte de regulamente, cu transpunerea acquis-ului european. Proiectele respective au fost coordonate cu partenerii de proiect și urmează a fi promovate odată cu adoptarea proiectul legii cu privire la activitatea băncilor.
  3. Au fost finalizate toate exercițiile de impact planificate conform calendarului proiectului twinning. S-a constatat că, din punct de vedere prudențial, noile cerinţe nu vor avea impact negativ asupra indicatorilor de capital sau lichiditate ai sectorului bancar per ansamblu, dar și în cazul fiecărei bănci în parte. băncile urmează să identifice necesarul de resurse financiare pentru dezvoltarea operațională și a resurselor umane cu scopul conformării noului cadru legislativ.
  4. Pentru aplicarea eficientă în termene cât mai restrânse a noilor prevederi legale, Banca Națională a Moldovei urmează să comunice activ cu reprezentanții sectorului bancar în a consolida eforturile în procesul de implementare, astfel încât să fie întreprinse toate măsurile necesare unei aplicări eficiente.  

Proiectul se derulează conform planului de lucru prevăzut de Contractul proiectului Twinning. Elaborarea și dezvoltarea cu suportul partenerilor europeni a unui nou cadru de reglementare prudențială echivalent celui existent în Uniunea Europeană va permite dezvoltare mai sigură a sectorului bancar din Republica Moldova.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).