• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
16.10.2018

Sergiu Cioclea către studenții Universității Tehnice a Moldovei: „Noul sistem bancar va crea oportunități noi pentru absolvenții UTM"

 

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a avut astăzi o întâlnire cu studenții și profesorii de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), la care a explicat schimbările tehnologice majore prin care trece sectorul financiar-bancar pe plan internațional și impactul acestor schimbări asupra băncilor din Republica Moldova. În special, guvernatorul a menționat că meseria de inginer în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor va fi și mai solicitată de băncile comerciale pentru modernizarea sistemelor IT, implementarea soluțiilor de deservire la distanță,  analiza datelor masive ("Big Data”), aplicațiile de inteligență artificială și altele.

„Piața financiară și bancară a cunoscut mai multe valuri de implementare a soluțiilor informatice. Acum asistăm la o nouă schimbare de paradigmă în sistemul bancar, dar și în alte industrii. Pentru a avea o carieră lungă, de succes, soclul de cunoștințe trebuie să fie cât mai solid, cu un ciclu complet și diversificat de preferință cu studii din alte domenii – economic, financiar sau de management. Astfel încât să nu fiți simpli prestatori de servicii sau executanți, ci să deveniți șefi de proiect, de întreprindere sau acționari ai propriilor afaceri”, a subliniat Sergiu Cioclea.

Guvernatorul BNM a menționat că banca centrală privilegiază tinerele talente, oferindu-le noilor angajați posturi de muncă și stagii stimulante, instruiri și certificări specializate, condiții competitive și posibilitatea de a avansa în carieră. Potrivit lui, 10 la sută din angajații BNM sunt absolvenți ai UTM.

La rândul său, rectorul UTM, Viorel Bostan, a afirmat că intenționează să completeze curricula programelor de studii conform cererii de pe piața muncii. În acest context, el a precizat că va solicita și suportul BNM pentru a o adapta la noile tendințe din sectorul financiar-bancar.

Întrevederea a continuat cu o sesiune de întrebări-răspunsuri. Șeful băncii centrale a menționat că urmare măsurilor întreprinse de BNM, sectorul bancar din țară este în prezent mai stabil și mai sigur, iar sub impulsul noilor acționari strategici băncile moldovenești vor accelera efortul de modernizare și vor oferi, în consecință, mai multe locuri de muncă inovatoare absolvenților UTM.

În final, Sergiu Cioclea a transmis Universității Tehnice din Moldova moneda din  seria „Știință și inovare”, lansată în 2017, dedicată matematicianului „Vladimir Andrunachievici – 100 de ani de la naștere".

Întrevederea s-a înscris în cadrul Acordului de parteneriat semnat la începutul anului cu UTM.

Vedeți galeria foto pe pagina de Facebook a Băncii Naționale a Moldovei: https://www.facebook.com/BNMoficial/

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).