Banca Națională a Moldovei
Publicat pe (https://www.bnm.md)

Acasă > Piețe și plăți > Explicații > Glosar piețe financiare

Explicații noțiuni financiare

Aprecierea monedei naționale

reprezintă diminuarea cursului nominal de schimb al monedei naționale față de moneda străină.

Bănci contributorii

băncile selectate de Banca Naţională a Moldovei, care corespund criteriilor de selectare şi afişează permanent cotaţii pentru determinarea nivelului de referinţă al ratelor dobânzilor pe piaţa monetară interbancară – CHIBOR şi CHIBID.

Benchmark

un nivel prestabilit de performanţă a unui titlu de valoare, a unui portofoliu sau indice financiar care serveşte drept bază de comparaţie în analiza riscului şi performanţei titlului sau portofoliului de investiţii dorit.

Beneficiar efectiv

persoană fizică ce controlează în ultimă instanţă o persoană fizică sau juridică ori persoană în al cărei nume se realizează o tranzacţie sau se desfăşoară o activitate şi /sau care deţine direct sau indirect dreptul de proprietate sau controlul asupra a cel puţin 25% din acţiuni sau din dreptul de vot al persoanei juridice.

Bonuri de trezorerie

valori mobiliare de stat emise cu scont şi răscumpărate la valoarea lor nominală la scadenţă, având termenul de circulaţie până la un an (termen scurt).

Certificatele Băncii Naţionale a Moldovei

instrumente negociabile de datorie ale BNM ce reprezintă obligaţii ale Băncii Naţionale faţa de deţinătorii acestor instrumente. Certificatele sunt instrumente ale pieţei monetare şi se emit în scopul realizării politicii monetare a BNM.

Cursul de schimb real efectiv (REER)

este unul dintre indicatorii ce caracterizează competitivitatea externă a unei ţări, care stabileşte preţul unui coş de bunuri şi servicii pe piaţa locală comparativ cu preţul unui coş de bunuri şi servicii în ţările-parteneri comerciali principali. Astfel, cursul de schimb real efectiv se determină ca o medie ponderată între indicele preţurilor de consum interne raportat la indicii preţurilor de consum ale ţărilor-parteneri comerciali principali exprimaţi în moneda ţării pentru care se determină indicatorul respectiv.

Cursul de schimb nominal efectiv (NEER)

este un indicator, care reflectă evoluţia cursului de schimb al monedei naţionale în raport cu valutele ţărilor-parteneri comerciali principali şi se determină ca o medie ponderată a tuturor cursurilor valutare bilaterale ale unei țări faţă de monedele ţărilor-parteneri comerciali principali.

Cupon

(din engleză: coupon) – plata dobânzii efectuată pe parcursul duratei de viaţă a valorii mobiliare respective.

Data tranzacţiei

în cazul operațiunilor de schimb valutar, se consideră data încheierii operațiunii respective.

Cotarea leului moldovenesc

stabilirea cursului monedei naţionale faţă de valutele străine.

Cotaţie fermă

în cazul tranzacţiilor valutare interbancare, se consideră cursul de cumpărare (de vînzare), care este obligatoriu la efectuarea acestei tranzacţii pentru participantul care efectuează cotarea (anunţă cursul respectiv), în cazul în care un alt participant s-a decis să cumpere/vîndă valută străină.

Cotaţie orientativă (informativă)

în cazul tranzacţiilor valutare interbancare, se consideră cursul de cumpărare (de vînzare), care nu este obligatoriu pentru efectuarea acestei tranzacţii şi se utilizează de către participantul care efectuează cotarea (anunţă cursul respectiv) în scopul informării altui participant.

Curs valutar

rata de schimb a valutei străine în raport cu moneda naţională sau cu o altă valută străină.

Cursul oficial al leului moldovenesc

rata de schimb a monedei naţionale faţă de valutele străine, care se stabileşte de către Banca Naţională a Moldovei.

Licitaţie valutară interbancară

licitaţie de vînzare/cumpărare a valutei străine pe piaţa valutară interbancară iniţiată şi desfăşurată de Banca Naţională a Moldovei în calitate de vînzător (de cumpărător) de valută străină, cînd băncile licenţiate depun, în termenul stabilit, cereri de cumpărare (oferte de vînzare) a valutei străine, pe care Banca Naţională a Moldovei le satisface conform regulilor stabilite.

Vezi și
Tag-uri
  • Întrebari şi răspunsuri [1]

Sursa URL:https://www.bnm.md/ro/content/explicatii-notiuni-financiare

Legături conexe:
[1] https://www.bnm.md/ro/search?hashtags[0]=Întrebari şi răspunsuri