Banca Națională a Moldovei
Publicat pe (http://www.bnm.md)

Acasă > Glosar

Glosar

Economia mondială

ansamblul interdependenţelor economice, politice, comerciale şi financiar - valutare dintre economiile naţionale, structurile internaţionale şi societăţile transnaţionale privite şi analizate în mod dinamic şi evolutiv.

Economii avansate

un termen folosit de către Fondul Monetar Internaţional pentru a descrie ţările dezvoltate. Economiile avansate au un nivel ridicat al produsului intern brut pe cap de locuitor, precum şi un grad foarte semnificativ de industrializare.

Economii emergente

economiile în curs de structurare economică şi financiară, însă care înregistrează ritmuri rapide de dezvoltare. Cele mai mari şapte economii emergente, în funcţie de PIB, sunt considerate China, Brazilia, Rusia, India, Mexic, Indonezia şi Turcia.

Economii vecine

economiile cu care un stat are frontiere comune şi/sau cu care are relaţii economice şi sociale puternic dezvoltate. Economiile vecine ale Republicii Moldova se consideră România, Ucraina şi Federaţia Rusă.

Efecte de runda a doua

Impactul indirect al unui şoc de ofertă asupra inflaţiei. Acestea se propagă prin creşterea sau scăderea aşteptărilor inflaţioniste, în dependenţă de tipul şocului de ofertă iniţial (proinflaţionist sau dezinflaţionist).

Expansiune economică

Perioadă în care are loc creşterea activităţii economice, de regulă, cu ritmuri înalte.

Exporturile de bunuri si servicii

constau din tranzacţiile de bunuri si servicii (vânzări, barter, donaţii etc.) efectuate de rezidenţi câtre nerezidenţi. 

Factori nemonetari

factori care sunt în afara influenței sau nu pot fi anticipați prin acțiunile de politică monetară.

Indicele FAO al preţurilor produselor alimentare

este o măsură a schimbării lunare a preţurilor internaţionale ale unui coş de produse alimentare, calculat de Organizaţia Mondială pentru Agricultură şi Alimentaţie. Se compune din media indicilor de preţ a cinci grupe de materii prime (care reprezintă 55 cotaţii), ponderate cu cotele medii de export ale fiecărei grupe pentru anii 2002-2004.

Indicele preţurilor de consum (IPC)

este un instrument de măsură care caracterizează şi furnizează o estimare a evoluţiei de ansamblu a preţurilor mărfurilor cumpărate şi tarifelor serviciilor utilizate de către populaţie pentru satisfacerea necesităţilor de trai într-o anumită perioadă (perioada curentă) faţă de o perioadă anterioară (perioada de referinţă).

Indicele preţurilor în construcţii

raportul preţurilor curente la lucrările de construcţii-montaj, înregistrate trimestrial în 100 organizaţii reprezentative, către preţurile de deviz ale anului 1991 şi preţurile anului precedent. 

Indicele preţurilor producţiei industriale

măsoară evoluţia de ansamblu a preţurilor produselor/serviciilor industriale fabricate şi livrate de producătorii interni într-o anumită perioadă (denumită perioadă curentă) faţă de o perioadă anterioară (denumită perioadă de bază sau de referinţă). Pentru construirea indicelui preţurilor producţiei industriale în calcul sunt luate doar tranzacţiile corespunzătoare primului stadiu de comercializare a produselor, adică la ieşirea acestora din întreprinderile producătoare.

Inflaţie de bază

măsură a inflaţiei care exclude bunurile cu preţuri volatile. Indicatorul se obţine eliminând din inflaţia totală acele preţuri care sunt supuse unor efecte tranzitorii (cum ar fi preţurile administrate, produselor alimentare sau produselor energetice).

Interval de variaţie

intervalul ce cuprinde ţinta inflaţiei, în cadrul căruia sunt tolerate posibilele devieri de la ţintă rezultate din controlul limitat al politicii monetare asupra inflaţiei.

Interval de incertitudine

Interval care cuprinde, cu o anumită probabilitate, valorile viitoare posibile ale ratei anuale a inflaţiei.

Instrumente de politică monetară

Mijloace specifice prin intermediul cărora Banca Naţională a Moldovei acţionează în scopul atingerii obiectivului său fundamental.

Lag

Perioadă de latenţă în dezvoltarea unui fenomen.

Ofertă agregată

valoarea totală a bunurilor şi serviciilor oferite într-o economie într-un anumit moment şi la un anumit preţ.

Piaţă financiară

segment din piaţa mondială (internaţională) sau din piaţa naţională, pe care se concentrează cererile şi ofertele de bani şi de valori mobiliare. Piaţa financiară se divide în piaţa bancară (piaţa creditelor), piaţa titlurilor financiare şi piaţa asigurărilor.

Politica monetară

acţiunile întreprinse de banca centrală prin intermediul instrumentelor pentru atingerea obiectivului fundamental (de ex.: stabilitatea preţurilor).

Politica monetară expansionistă

Conduită a politicii monetare care condiţionează accelerarea creşterii cererii agregate şi, prin urmare, creşterea presiunilor inflaţioniste.

Politică monetară restrictivă

Conduită a politicii monetare care condiţionează decelerarea creşterii cererii agregate şi, prin urmare, diminuarea presiunilor inflaţioniste.

Formarea brută de capital

arată procurarea netă a bunurilor şi serviciilor de către unităţile - rezidente, produse în perioada considerată, dar nu şi consumate. Cuprinde formarea brută de capital fix, variaţia stocurilor.

Formarea brută de capital fix

reprezintă valoarea bunurilor durabile dobândite de unităţile rezidente în scopul de a fi utilizate ulterior în procesul de producţie.

Importurile de bunuri si servicii

constau din tranzacţiile de bunuri si servicii (achiziţionări, barter, donaţii etc.) efectuate de nerezidenţi câtre rezidenţi. Importurile si exporturile de bunuri se calculează în preţuri FOB (franco bord). Preţurile FOB includ valoarea bunurilor în preţurile producătorului plus valoarea serviciilor suportate până la trecerea frontierei ţării exportator (inclusiv cheltuielile de încărcare pentru transportările ulterioare) plus taxe de export plătite (minus scutiri de impozite primite).

Impozitele nete pe producţie şi importuri

impozite minus subvenţii pe producţie şi importuri.

Impozitele nete pe produse

impozite pe produse minus subvenţii pe produse. In procesul  calculării valorii adăugate brute producţia este evaluata la preturi de baza unde consumul intermediar este evaluat la preţul compărătorului, şi prin urmare diferenţa dintre taxele si subvenţiile pe produse trebuie sa fie incluse in valoarea adăugata brută. Produsul Intern Brut care rezultă este evaluat la preţuri de piaţă.

Impozitele pe producţie şi importuri

cuprind impozitele pe produse şi alte impozite pe producţie.

Impozitele pe produse

impozite prelevate proporţional cu cantitatea sau valoarea bunurilor şi serviciilor produse, comercializate sau importate de rezidenţi. Din ele fac parte, la major, taxa pe valoarea adăugată (TVA), accizele, impozitele pe bunurile şi serviciile importate.

Indicele PMI (Purchasing Managers’ Index)

este elaborat de către Institute of Supply Management. Raportul se bazează pe un sondaj în care managerii sunt întrebaţi despre situaţia economică a factorilor care sunt relevanţi în domeniul lor de activitate (comenzi noi, producţie, timpul de aprovizionare, stocuri, inventare, preţuri, factorul uman, comenzi de export şi import). Indicatorul este important fiindcă se referă la date care vor fi publicate mai târziu, dar la care managerii au acces mai devreme. O valoare mai mare de 50 indică expansiune economică, respectiv o valoare mai mică de 50 indică regres economic.


Sursa URL:http://www.bnm.md/ro/content/glosar-3