Параметры специальных возможностей

  • Программа приема граждан руководством Национального банка Молдовы.
    Регистрация на аудиенцию осуществляется на основании письменного обращения по рассматриваемой теме.


  • Анка Драгу, президент

    Первая среда месяца: 14:00-16:00
    Телефон: +373 22 822 606.

  • Владимир Мунтяну, первый вице-президент

    Вторая среда месяца: 14:00-16:00
    Телефон: +373 22 822 606.

  • Татьяна Иваничкина, вице-президент

    Третья среда месяца: 14:00-16:00
    Телефон: +373 22 822 607.

  • Константин Шкендра, вице-президент

    Четвертая среда месяца: 14:00-16:00
    Телефон: +373 22 822 607.
Пожалуйста, внимательно прочитайте требования о приеме и рассмотрение петиции в адрес Национального банка

Подробнее.

 

Main navigation BNM

Развернуть Скрывать
14.12.2023

Decizia de politică monetară, 14.12.2023



Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 14 decembrie 2023, a adoptat prin vot unanim următoarea hotărâre:

  1. Se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 4,75 la sută anual.
  2. Se mențin ratele de dobândă:
      a) la creditele overnight, la nivelul de 6,75 la sută anual;
      b) la depozitele overnight, la nivelul de 2,75 la sută anual.

Decizia BNM urmărește menținerea condițiilor monetare pentru stimularea în continuare a cererii agregate, inclusiv prin încurajarea consumului, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste.

Reiterăm că BNM urmărește îndeaproape procesul inflaționist, evaluând riscurile și incertitudinile asociate, iar deciziile viitoare ale Comitetului executiv vor depinde de perspectivele înnoite ale inflației.

Informațiile macroeconomice noi confirmă, în mare parte, validitatea ultimei prognoze.

Inflația anuală a coborât în intervalul țintei, până la 5,5 la sută în noiembrie 2023, fiind puțin mai joasă decât s-a așteptat. Abaterea a fost cauzată, mai ales, de prețurile reglementate și de cele la produse alimentare.

Măsurile restrictive de politică monetară luate de BNM pe rând, într-un an și jumătate, până la sfârșitul anului trecut, au contribuit însemnat la scăderea inflației.

Mediul extern. În economiile avansate au slăbit presiunile inflaționiste și inflațiile anuale se apropie de nivelurile țintite. Economia zonei euro a stagnat în trimestrul III, la limita recesiunii, ca urmare a crizei energetice și a înăspririi politicii monetare. Prețul petrolului a continuat să scadă din cauza cererii slabe și a creșterii ofertei non-OPEC, în ciuda hotărârii recente a OPEC+ de a micșora producția. Prețul la gazele naturale s-a stabilizat în ultimele luni, iar cele la materii prime au continuat să scadă în mare parte.

Activitatea economică. Ultimele date confirmă așteptările privind activitatea economică în trimestrul III 2023. În septembrie, au scăzut importul și transferurile nete către persoanele fizice rezidente cu 17,0 la sută și, respectiv, 18,3 la sută anual. Plățile sociale au scăzut cu 13,8 la sută anual în octombrie, în mare parte, ca urmare a efectului bazei. Fondul de salarizare a crescut în termeni reali cu doar 6,2 la sută anual în trimestrul III 2023. Prin urmare, cererea internă rămâne slabă. Pe de altă parte, au crescut exportul, comerțul cu ridicata, cel cu amănuntul și industria.

Condițiile monetare. Ratele de dobândă la creditele și depozitele noi în lei au scăzut și în noiembrie în urma stimulării cumulate de politică monetară. Conform datelor operative, rata medie ponderată la depozite în lei a constituit 4,30 la sută, iar cea la credite – 10,58 la sută, în scădere cu 9,31 și, respectiv, 3,62 puncte procentuale față de noiembrie 2022. Micșorarea ratelor a dus la creșterea volumului creditelor noi în lei și la scăderea depozitelor. Ratele de dobândă la creditele și depozitele în valută au avut tendințe diferite: la credite – au continuat să crească, iar la depozite – au scăzut.

Actualizarea prognozei. Balanța riscurilor prognozei inflației este echilibrată, cu o înclinare proinflaționistă ușoară pe termen scurt. Incertitudinile rămân pronunțate. Principalele surse sunt situația tensionată în regiune și în Orientul Apropiat, ajustarea tarifelor la resurse energetice și reflectarea în statistică a compensațiilor la acestea, costurile externe mai mari care vor acționa întârziat asupra celor interne, aducerea la zi a tarifelor la servicii medicale ce continuă să adune presiuni însemnate de câțiva ani. În economiile avansate se așteaptă că ratele de dobândă vor fi micșorate din cauza slăbirii presiunilor inflaționiste și a îndreptării inflației către nivelurile țintite. Se prevăd volatilități reduse ale prețurilor la materii prime și resurse energetice.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la promovarea politicii monetare va avea loc pe data de 6 februarie 2024, conform calendarului aprobat.

 


Evoluţia ratelor dobânzilor principalelor instrumente de politică monetară

Подписка на рассылку новостей
CAPTCHA
Вопрос для проверки того что Вы являетесь человеком (с целью предотвращения автоматического спам ввода).
Смотреть все: