Banca Națională a Moldovei
Publicat pe (https://www.bnm.md)

Acasă > Banca Națională a Moldovei a stabilit ratele amortizoarelor de capital

Banca Națională a Moldovei a stabilit ratele amortizoarelor de capital

 

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a stabilit ratele pentru aplicarea noilor instrumente macroprudențiale, adoptate de BNM în temeiul Legii nr.202 din 06.10.2017 privind activitatea băncilor [1] și al Regulamentului cu privire la amortizoarele de capital ale băncilor [2], aprobat prin Hotărârea Comitetului executiv al BNM nr.110 din 24.05.2018.

Astfel, suplimentar la cerința de fonduri proprii minime de 10%, băncile sunt obligate să mențină fonduri proprii de nivel 1 de bază necesare pentru a îndeplini cerințele privind amortizorul de conservare a capitalului, amortizorul anticiclic de capital, amortizorul de risc sistemic și, după caz, amortizorul aferent societății de importanță sistemică (amortizorul O-SII) conform ratelor amortizoarelor, aprobate prin Hotărârile Comitetului executiv al BNM nr.110 din 24.05.2018 și nr.193 din 31.07.2018:

1. rata amortizorului de conservare a capitalului este egală cu 2,5% din cuantumul total al expunerii la risc a băncilor;

2. rata amortizorului anticiclic pentru expunerile din credite situate în Republica Moldova este egală cu 0% din cuantumul expunerii la risc a băncilor.
În același timp, băncile trebuie să asigure evidența adecvată a ratelor amortizorului anticiclic aplicabile pentru statele în care ar putea avea expuneri din credite;

3.1. rata amortizorului de risc sistemic pentru expunerile situate în Republica Moldova este egală cu 1% din cuantumul expunerii la risc a băncilor.

3.2. rata amortizorului de risc sistemic pentru expunerile situate în Republica Moldova se majorează cu 2 puncte procentuale în cazul băncilor al căror capital este deținut, direct și/sau indirect, în proporție de peste 50% cumulativ, de către persoane care întrunesc oricare din următoarele criterii:
  a) nu sunt entități din sectorul financiar;
  b) sunt rezidente ale statelor/au sediul în statele în care nu se aplică cerințe de supraveghere și reglementare prudențială cel puțin echivalente cu cele aplicate în Republica Moldova, determinate prin actele normative ale Băncii Naționale a Moldovei;
  c) nu sunt supuse supravegherii de către autorități de supraveghere a sectorului bancar sau a pieței de capital din țările respective.
Pentru deținerile directe și/sau indirecte în capitalul băncilor deținute de către băncile de dezvoltare multilaterală, determinate prin actele normative ale Băncii Naționale a Moldovei, criteriile enumerate la pct.3.2. nu se vor aplica.

4. rata amortizorului aferent societății de importanță sistemică (amortizorul O-SII), pentru bănci identificate ca societăți de tip O-SII din Republica Moldova, este egală cu:
  a) 0,75% pentru BC „MOLDOVA-AGROINDBANK” S.A.,
  b) 0,50% pentru B.C. „VICTORIABANK” S.A. și BC „Moldindconbank” S.A.,
  c) 0,25% pentru BC „MOBIASBANCĂ - Groupe Societe Generale” S.A.

Prin urmare, cerința de capital pentru băncile din Republica Moldova va varia între 13,5% și 16,25%, în funcție de structura acționariatului și de importanța sistemică a băncii. Anterior se aplica cerința de capital de 16% pentru toate băncile.

Decizia a fost luată în baza analizelor și studiilor efectuate de Direcția stabilitate financiară a BNM, care au ca scop evaluarea riscurilor potențiale pentru sectorul bancar. Frecvența revizuirii ratelor amortizoarelor de capital este trimestrială  - în cazul amortizorului anticiclic pentru Republica Moldova, anuală - în cazul amortizorului O-SII și cel puțin o dată la doi ani – în cazul amortizorului de risc sistemic.


Sursa URL: https://www.bnm.md/ro/content/comunicat-de-presa

Legături conexe:
[1] https://www.bnm.md/ro/content/legea-privind-activitatea-bancilor-nr202-din-06-octombrie-2017
[2] https://www.bnm.md/ro/content/regulamentul-cu-privire-la-amortizoarele-de-capital-ale-bancilor