• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


 • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

  Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.


 • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

  A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.


 • Cristina Harea, Viceguvernator al Băncii Naţionale

  A treia zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 607.


 • Ion Sturzu, Viceguvernator al Băncii Naţionale

  A patra zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
05.11.2014

Stabilitate financiară

 

Stabilitatea financiară reprezintă o condiţie cheie pentru funcţionarea economiei naţionale şi poate fi definită ca o situaţie în economie, caracterizată prin lipsa dezechilibrelor ce ar putea cauza o corecţie negativă a pieţelor financiare, apariţia unei crize financiare sistemice sau incapacitatea instituţiilor financiare de a menţine efectuarea uniformă a operaţiunilor financiare. Stabilitatea financiară se menţine prin reglementări adecvate ale riscurilor actuale şi potenţiale, prin managementul eficient al mecanismelor de gestionare şi redistribuire a riscurilor şi prin asigurarea încrederii populaţiei în sistemul financiar.

În baza Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 449 din 02.06.2010 a fost creat Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară (CNSF). Banca Națională a Moldovei (BNM) face parte din componenţa nominală a CNSF, iar guvernatorul BNM este vicepreşedinte al comitetului.

Ca urmare a constituirii CNSF, atribuțiile membrilor comitetului au fost stabilite în baza Memorandumului de înțelegere privind menținerea stabilității financiare din 28 februarie 2011. Conform prevederilor acestuia, BNM este una din instituţiile cheie, responsabile de menţinerea stabilităţii sectorului bancar şi a instituţiilor financiare supravegheate, prin intermediul atribuțiilor legale de care dispune.

Rolul BNM în menținerea stabilității financiare este unul de importanţă majoră, ca urmare a ponderii semnificative deținute de sectorul bancar în sistemul financiar.
În cadrul BNM atribuțiile aferente stabilității financiare sunt exercitate prin reglementările emise şi supravegherea prudenţială efectuată, prin transmiterea eficientă a măsurilor de politică monetară şi valutară, precum şi prin supravegherea funcţionării sistemelor de plăţi.
Monitorizarea stabilităţii financiare are loc în baza identificării riscurilor şi vulnerabilităţilor atât la nivel individual cât și la nivel de sistem, întru determinarea impactului sistemic al instituţiilor aflate sub supravegherea BNM.

 

Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova cu privire la crearea CNSF

Memorandum de înţelegere privind menţinerea stabilităţii financiare

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).