• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.

 • Sergiu Cioclea, Guvernator al Băncii Naţionale

  Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606;

 • Ion Sturzu, Viceguvernator al Băncii Naţionale

  A patra zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
24.06.2013

Bancnote și monede uzate

Persoanele fizice şi juridice care sunt în posesia bancnotelor şi monedelor metalice uzate sau deteriorate, dar autenticeBancnote/ monede autentice - bancnote/ monede ce dețin toate caracteristicile și elementele de siguranță a unei bancnote/ monede puse în circulație de BNM, în special, în cazul bancnotelor o combinație unică de serie și număr.1  şi cu putere de plată pot efectua schimbul acestora pe bancnote şi / sau monede metalice corespunzătoare circulaţiei  la Banca Naţională a Moldovei sau la băncile licenţiate din Republica Moldova, inclusiv la subdiviziunile acestora.

Se supun schimbului şi se plătesc integral, 100 % din valoare,

pentru bancnote:

 • bancnotele care au fost rupte şi reconstituite prin lipirea fragmentelor aparţinând aceleiaşi bancnote, obţinându-se suprafaţa întreagă, sau bancnotele cărora le lipseşte maximum 45 % din suprafaţă;
 • bancnotele la care firul de siguranţă este deteriorat prin decupare parţială sau totală;
 • bancnotele la care se constată absenţa cernelii de pe o porţiune sau de pe întreaga suprafaţă a aversului sau reversului, în cazul spălării acestora sau supunerii unor agenţi chimici agresivi;
 • bancnotele murdare, perforate, îmbibate cu substanţe unsuroase, inscripţionate.

Bancnotele cărora le lipseşte mai mult de 45 % din suprafaţă sunt considerate fără valoare.

Specimenele de bancnote care conţin cuvântul „Specimen”, imprimat prin perforare, sunt considerate fără valoare.

pentru monede:

 • monedele care şi-au modificat forma în urma deteriorărilor mecanice sau acţiunii unor factori de mediu, constatându-se îndoite, lăţite, găurite, roase sau topite, dar şi-au păstrat imaginea pe avers şi revers;
 • monedele care şi-au schimbat culoarea în urma unor factori de mediu agresiv, dar şi-au păstrat imaginea pe avers şi revers.

Schimbul bancnotelor şi monedelor metalice, uzate sau deteriorate, se efectuează în sumă nelimitată şi fără perceperea comisionului de schimb sau orice alte taxe.

Băncile licenţiate din Republica Moldova asigură, la solicitarea persoanelor fizice şi juridice, înlocuirea bancnotelor şi monedelor metalice, după cum urmează:

a) bancnote corespunzătoare circulaţiei, uzate sau deteriorate, dar cu putere de plată, pe monede metalice corespunzătoare circulaţiei;
b) monede metalice corespunzătoare circulaţiei, uzate sau deteriorate, dar cu putere de plată, pe bancnote corespunzătoare circulaţiei.

Schimbul bancnotelor pe monede şi viceversa se efectuează în sumă nelimitată şi fără perceperea comisionului de schimb sau orice alte taxe.

În cazul în care persoana fizică sau juridică depune la bancă pentru schimb bancnote sau monede suspecte de a fi false, acestea se retrag şi se remit Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova spre expertizare. Pentru însemnele monetare retrase, banca eliberează depunătorului un document confirmativ.

În cazul în care persoana fizică sau juridică depune la bancă pentru schimb bancnote sau monede suspecte de a fi false, acestea se retrag şi se remit Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova spre expertizare. Pentru însemnele monetare retrase, banca eliberează depunătorului un document confirmativ.

 


1 Bancnote/ monede autentice - bancnote/ monede ce dețin toate caracteristicile și elementele de siguranță a unei bancnote/ monede puse în circulație de BNM, în special, în cazul bancnotelor o combinație unică de serie și număr.

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).
5 + 11 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.