Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
14.02.2024

Anca Dragu a desfășurat o lecție publică de educație financiară la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți

 

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a discutat cu studenții de la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți despre inflație și rolul băncii centrale.

La prelegere au participat peste o sută de studenți. Anca Dragu a descris activitatea și rolul jucat de băncile centrale în economie și a povestit, într-o manieră profesionistă și explicită în același timp, despre ce reprezintă inflația, ce o determină și care este arsenalul de instrumente utilizat de băncile centrale în temperarea acesteia.

De asemenea, guvernatoarea BNM s-a referit la importanța educației financiare, menționând că pentru orice bancă centrală este un mare avantaj când cetățenii înțeleg de ce cresc ratele și inflația – tendințe frecvent întâlnite în ultimii ani pe fundalul crizelor multiple la nivel global.

„E nevoie să avem educație financiară care să înceapă din școală, tocmai pentru ca toată lumea să înțeleagă de ce statul ia anumite decizii de natură financiară. BNM este o instituție publică și rolul nostru este să ne asigurăm că în zona pieței financiare lucrurile sunt sigure pentru cetățeni,” a menționat Anca Dragu.

Referindu-se la inflație, guvernatoarea BNM a explicat care sunt sursele externe care au influențe asupra proceselor inflaționiste dintr-o țară, precum și cum sunt legate între ele nivelul inflației și caracterul specific al unei economii.

Într-o atmosferă interactivă de dialog deschis și captivant, studenții au avut posibilitatea să adreseze guvernatoarei mai multe  întrebări, abordând în special subiectul inflației, semnele distinctive ale iminenței unei crize financiare și măsurile pentru pregătirea răspunsului adecvat. De asemenea, tinerii s-au arătat interesați de prioritățile mandatului de guvernator, inclusiv pentru consolidarea încrederii în banca centrală. Guvernatoarea a menționat că independența și integritatea BNM sunt esențiale pe agenda sa.

Aceasta a fost prima lecție publică în cadrul Campaniei Naționale de Educație Financiară cu genericul „Educație financiară pentru toți”, realizată de Banca Națională a Moldovei, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Programului USAID „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova  (MISRA).

Campania este adresată tuturor cetățenilor, indiferent de vârstă și ocupație și își propune să intensifice eforturile de educație financiară în Republica Moldova.