Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
30.10.2023

BNM lansează cea mai mare campanie națională de educație financiară din Republica Moldova, cu suportul USAID

 


Banca Națională a Moldovei lansează o campanie națională de educație financiară cu suportul USAID prin intermediul Programului Reforme Instituționale și Structurale în Moldova  (MISRA).

Evenimentul de lansare va avea loc la 31 octombrie 2023 și va reuni oficiali din Republica Moldova, reprezentanți ai sectorului financiar-bancar, ai mediului de învățământ, ai societății civile, experți economici și parteneri externi.

Campania va include un șir de evenimente și produse educaționale, destinate diferitelor categorii de consumatori pentru a-i ajuta să cunoască să înțeleagă sistemul financiar. De asemenea, va fi creat un modul web de educație financiară, care va pune la dispoziția consumatorilor informații accesibile și utile, pentru a lua decizii financiare corecte.

Acest efort este important mai ales acum, când mediul financiar evoluează rapid, oferind un spectru larg de servicii financiare pentru consumatorii, iar cetățenii sunt interesați de gestionarea veniturilor proprii într-o perspectivă optimă și necesită cunoștințe și informații pentru a  înțelege procesele și serviciile disponibile astfel încât să beneficieze din plin de ele. 

„Indiferent de scopul și valoarea practică a deciziilor financiare, este important ca acestea să fie corecte și asumate. La o decizie cu impact financiar se ajunge de la experiența unor decizii simple. Învățăm de la simplu la compus conceptele financiare pentru a înțelege mai bine oportunitățile dezvoltării pieței financiare. Astfel, învățăm să conștientizăm aceste oportunități și să ne transformăm viața în una mai bună”, remarcă guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu.

Realizarea campaniei naționale de educație financiară este sincronizată cu procesul de elaborare a Programului strategic de educație financiară la nivel național, încadrat în asistența strategică oferită de USAID. Acest document are ca scop să stabilească un cadru eficient de colaborare, care va stimula sinergia eforturilor interinstituționale din țară și a societății civile.

Totodată, la evenimentul de lansare a campaniei vor fi prezentate rezultatele Sondajului privind nivelul de educație financiară a populației, efectuat cu suportul USAID, conform unei metodologii internaționale utilizate în scopul evaluării educației financiare de către țările membre OECD.