Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
30.11.2023

Discursul guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul ceremoniei oficiale dedicată aniversării a 30-a de la introducerea monedei naționale: „Leul moldovenesc – simbolul independenței și suveranității Republicii Moldova”

 


Distinși invitați,

Onorată audiență,

Doresc să adresez în numele meu, al Consiliului de Administrație și al întregii echipe a Băncii Naționale a României, sincere felicitări Băncii Naționale a Moldovei și Republicii Moldova cu ocazia aniversării a treizeci de ani de la introducerea în circulație a Leului Moldovenesc. Adresez mulțumiri domnului Guvernator Armașu pentru invitația de a vorbi în cadrul acestui eveniment.

Mă simt onorat să vă fiu alături la ceas aniversar, cu părere de rău doar virtual. Celebrăm împreună un simbol puternic al independenței și suveranității Republicii Moldova, cu o semnificație profundă în inimile moldovenilor – Leul Moldovenesc.

În istoria Republicii Moldova ca stat independent, data de 29 noiembrie 1993 la care a luat ființă Leul Moldovenesc, concentrează aspirațiile pentru libertate, dorința de a afirma și apăra valorile și identitatea proprie. Leul Moldovenesc a devenit un simbol de  curaj, forță și mândrie.

De la înființarea sa în anul 1991, Banca Națională a Moldovei a elaborat și implementat o serie de măsuri în vederea stabilizării mediului monetar și de credit, promovând, ulterior introducerii leului, o politică monetară și de credit antiinflaționistă.

Afirmarea și consolidarea independenței i-au permis Republicii Moldova să opteze pentru un parcurs european ferm, iar încununarea progreselor remarcabile întreprinse pe drumul reformei și adoptării standardelor europene s-a realizat în cadrul Consiliului European din data de 23 iunie 2022, atunci când liderii statelor membre ale Uniunii Europene au acordat Republicii Moldova binemeritatul statut de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Salut, de asemenea, recenta decizie a Comisiei Europene de a recomanda deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova.


Doamnelor și domnilor,

În calitate de partener veteran al Băncii Naționale a Moldovei, permiteți-mi să reamintesc faptul că Banca Națională a României a avut privilegiul de a sprijini încă de la începuturi emisiunile monetare ale Republicii Moldova, colaborare care continuă și acum.

În tot acest răstimp, s-au înregistrat progrese importante pe calea reformelor necesare în toate domeniile de activitate pentru îndeplinirea criteriilor specifice aderării la Uniunea Europeană. Exprim întreaga considerație pentru contribuția notabilă a Băncii Naționale a Moldovei în implementarea reformelor aferente sectorului financiar. Eforturile conducerilor succesive ale BNM și ale întregii echipe au contribuit, în mod determinant, la transformarea sectorului financiar într-unul stabil, eficient și sustenabil și la atingerea angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. 

Cu siguranță, proiectele de asistență tehnică desfășurate până acum au jucat un rol vital în atingerea obiectivelor propuse și în depășirea provocărilor întâmpinate. Parteneriatul solid dintre Banca Națională a României și Banca Națională a Moldovei, parteneriat ce a fost consolidat semnificativ în ultimii ani, s-a materializat atât prin acordurile bilaterale de cooperare încheiate, cel mai recent semnat în anul 2021, cât și prin proiectele de asistență tehnică finanțate de Uniunea Europeană.

Remarc excelenta cooperare dintre echipele celor două bănci centrale, care a constituit un pilon esențial în atingerea obiectivelor proiectelor desfășurate.

Amintesc proiectul de twinning în domeniul reglementării și supravegherii bancare din perioada 2015-2017. Nu există cuvinte prea mari pentru a spune cât este de important rolul pe care îl joacă un bun cadru de reglementare și supraveghere a băncilor pentru o țară, iar prin intermediul acestui proiect, cu sprijinul BNR și al Băncii Centrale a Regatului Țărilor de Jos, a fost elaborat, de exemplu, proiectul unei noi legi bancare aliniată la standardele europene şi la cele ale Comitetului de la Basel pentru Supraveghere Bancară.

Evidențiez și proiectul de twinning lansat în anul 2021, aflat în prezent în desfășurare, proiect prin care BNR, împreună cu Banca Centrală a Regatului Țărilor de Jos și Banca Lituaniei, sprijină eforturile BNM pentru consolidarea guvernanței corporative, a supravegherii și gestionării riscurilor în sectorul financiar.

Progresele înregistrate în urma acestor proiecte sunt cu adevărat demne de laudă, iar Banca Națională a Moldovei s-a distins prin echipa sa remarcabilă și angajamentul de neclintit față de obiectivul său fundamental.


Onorată audiență,

Folosesc acest prilej să salut demersurile întreprinse de Banca Națională a Moldovei în scopul intensificării eforturilor de educație financiară în societate, precum lansarea de Ziua Internațională a Economisirii, în data de 31 octombrie 2023, a celei mai mari campanii de educație financiară din Republica Moldova. Tema educației financiare și importanța acesteia la nivelul întregii societăți este o preocupare constantă și a Băncii Naționale a României.

În încheiere, adresez atât conducerii, cât și întregii echipe a Băncii Naționale a Moldovei, cele mai bune gânduri cu ocazia aniversării a trei decenii de existență a monedei naționale. Vă asigur încă o dată de întreaga disponibilitate a Băncii Naționale a României de a continua strânsa cooperare instituțională bilaterală, dublată de parteneriatele strategice dezvoltate între instituțiile noastre cu sprijinul Uniunii Europene, al Fondului Monetar Internațional și al Băncii Mondiale.

Vă mulțumesc!