Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
17.11.2023

Guvernatorul Octavian Armașu a discutat cu președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar, despre rolul BNM în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova

 

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a avut astăzi o întrevedere la sediul băncii centrale cu președinta Republicii Slovenia, Nataša Pirc Musar. Discuțiile au inclus subiecte actuale privind evoluțiile în procesul de integrare europeană, procesul de reformare a sectorului bancar, precum și colaborarea bilaterală în cadrul Centrului de Excelență în Finanțe (CEF) din Ljubljana.

Octavian Armașu a remarcat că Băncii Naționale a Moldovei (BNM) îi revine un rol important în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, având în vedere atribuțiile sale care se încadrează în criteriile de aderare la UE. De asemenea, BNM s-a angajat ferm să realizeze reformele necesare pentru a alinia cadrul legal aplicabil băncilor la cadrul normativ european.

„Datorită acestor reforme, Republica Moldova are acum un sector bancar bine capitalizat, rezilient, cu o guvernare corporativă similară cu cea aplicată de băncile din UE. Reziliența sectorului bancar a fost testată de un șir de crize suprapuse, dar acest test a fost susținut cu succes de instituțiile bancare de la noi din țară. Măsurile prompte și tranșante ale BNM în domeniul politicii monetare au permis să depășim valul inflaționist cu care s-a confruntat Moldova și să trecem ferm pe un trend descrescător al inflației, trend care continuă și în prezent”, a declarat Guvernatorul.

Un alt subiect discutat a fost sprijinul acordat Băncii Naționale de Guvernul Sloveniei prin intermediul Centrului de Excelență în Finanțe (CEF) a cărei președinție este deținută de BNM, în perioada iunie 2023 – iunie 2024.

„În special suntem recunoscători pentru cofinanțarea și implementarea proiectului „Banca Națională a Moldovei, transformare instituțională în organizație orientată spre învățare” (”National Bank of Moldova, Institutional Transformation into a Learning Organization” (NBM LearnOrgLab)). BNM este prima instituție din regiune care a beneficiat de un asemenea proiect, care va contribui la consolidarea capacității instituționale a BNM în contextul activităților sale orientate spre integrarea țării noastre în marea familie europeană”, a punctat Octavian Armașu.

Republica Moldova a aderat la CEF în anul 2015, urmare adoptării Legii nr. 115 din 28 mai 2015 pentru ratificarea Acordului privind constituirea Centrului pentru Excelență în Finanțe. În cadrul Consiliului de Conducere al CEF, Republica Moldova este reprezentată de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei și de ministrul finanțelor al Republicii Moldova, fiecare deținând câte un vot în procesul decizional.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).