• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
03.10.2014

Instrumentele de politică monetară

Principalele instrumente de politică monetară pe care Banca Națională le are la dispoziţie conform reglementărilor în vigoare sunt: operaţiunile de piaţă monetară, operaţiunile pe piaţa valutară, facilităţile permanente și rezervele obligatorii.

Operaţiunile de piaţă monetară ale Băncii Naţionale se efectuează la iniţiativa BNM cu participanții eligibili în vederea gestionării lichidităților de pe piață, direcționării ratelor dobânzilor și indicării orientării politicii monetare. Instrumentele utilizate de Banca Națională la efectuarea operațiunilor de piață monetară includ: tranzacţii repo/reverse repo cu active eligibile; tranzacţii simple (vînzări și cumpărări definitive de VMS); acordare de credite garantate cu active eligibile; emitere de certificate ale BNM; atragere de depozite la termen.

Operaţiunile pe piaţa valutară sunt intervenţiile valutare, ce se derulează în strictă conformitate cu obiectivele politicii valutare. Banca Naţională utilizează în calitate de instrumente ale intervenţiilor valutare atât operaţiunile directe (cumpărări sau vânzări la vedere de valută contra lei moldoveneşti), care influenţează masa monetară, cât şi operaţiunile de ajustare (swap-uri valutare), care sunt instrumente reversibile şi nu influenţează masa monetară pe termen lung.

Facilitățile permanente reprezintă facilităţile pe care BNM le pune la dispoziţia băncilor licențiate la iniţiativa acestora. BNM oferă facilitatea de credit overnight şi facilitatea de depozit overnight.

Rezervele obligatorii sunt disponibilităţi ale băncilor în lei moldoveneşti şi în valută străină (dolari SUA şi euro), pe care acestea le păstrează în conturi la BNM. Funcţiile principale ale RO constituite în lei sunt cea de control monetar (aflată în strânsă corelaţie cu cea de gestionare a lichidităţii de către BNM) şi cea de influenţare a cererii de bani. Rolul principal al RO în valută străină este atenuarea extinderii creditelor în valută.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).