Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
14.03.2024

Anca Dragu a avut o întrevedere cu Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Graham Paul

 

Perspectivele macroeconomice și consolidarea sectorului financiar, prioritățile Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și evoluțiile din sectorul bancar în procesul de integrare europeană au fost discutate de guvernatoarea BNM, Anca Dragu, și Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Graham Paul, alături de alți reprezentanți ai Misiunii economice și financiare din cadrul reprezentanței diplomatice franceze din țara noastră.

Guvernatoarea BNM a reiterat că independența băncii centrale este esențială pentru a fi atinse obiectivele pe care și le-a propus: stabilitatea prețurilor, stimularea intermedierii financiare, consolidarea supravegherii bancare și stabilitatea financiară. De asemenea, Anca Dragu a subliniat că un rol aparte îl are asigurarea transparenței, integrității și responsabilității Băncii Naționale, astfel încât instituția să capete încredere din partea cetățenilor, a mediului de afaceri și a celui investițional. Încă un subiect abordat a fost importanța educației financiare.

Anca Dragu a subliniat că, în parcursul european al Moldovei, este esențială experiența statelor care au trecut prin acest proces și, în acest sens, BNM este dispusă să preia cele mai bune exemple pentru consolidarea și modernizarea sistemului financiar. În acest context, guvernatoarea a menționat că își dorește să intensifice colaborarea cu banca centrală a Franței.

Totodată, guvernatoarea a spus că BNM este interesată să obțină de la UE confirmarea rezultatelor reformelor pe care le-a promovat în domeniul bancar, și, în acest scop, va iniția exercițiul de evaluare privind echivalența legislației bancare naționale cu legislația din UE, conform metodologiei EBA. În acest sens, Anca Dragu a menționat vizita sa recentă la Paris, unde alături de alți colegi de la BNM, a avut întrevederi la nivel înalt la Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

La rândul său, ambasadorul Franței a reconfirmat sprijinul țării sale în parcursul european al Republicii Moldova, precum și importanța cooperării economice și culturale bilaterale, care să ofere cât mai multe beneficii pentru oameni.

Relaţiile diplomatice moldo-franceze au început pe 11 martie 1992, iar până în prezent au fost încheiate acorduri de cooperare în domeniile comercial-economic, tehnico-ştiinţific, apărare, protejarea reciprocă a investițiilor, agricultură, dezvoltare rurală etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).