Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
24.01.2024

Anca Dragu în dialog cu liceenii: Încurajăm tinerii să studieze economia pentru a se implica în dezvoltarea țării

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, s-a întâlnit cu elevii Liceului Teoretic Republican „Aristotel”, pentru a discuta despre ceea ce înseamnă o bancă centrală, fenomene monetare și cum funcționează economia.

Evenimentul a avut loc într-o atmosferă prietenoasă și, totodată, educativă, fiind un prilej de discuție despre lucruri complicate într-un limbaj simplu și accesibil. Anca Dragu le-a vorbit liceenilor despre obiectivele Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și experiența altor bănci centrale, a explicat ce înseamnă inflația, cum se manifestă cererea și oferta, concurența etc. Dornici de a cunoaște mai multe despre sistemul financiar, elevii s-au arătat curioși să afle de ce o bancă centrală trebuie să fie independentă și transparentă.

„Transparența băncii centrale este foarte importantă. Independența vine împreună cu responsabilitatea, iar autonomia, autoritatea și responsabilitatea sunt elemente ce derivă din transparență. Încrederea se dobândește greu, iar pentru a fi menținută are nevoie de transparență”, a menționat Anca Dragu.

Guvernatoarea BNM s-a mai referit  la necesitatea unor dezbateri și analize pe partea de cercetare, încurajându-i pe elevi să studieze economia, pentru a se implica în dezvoltarea țării.

La rândul lor, liceenii au povestit entuziasmați despre proiectele ambițioase pe care le-au inițiat, exprimându-și dorința de a  cunoaște mai îndeaproape activitatea băncii centrale și a sectorului financiar.

La finalul discuțiilor, Anca Dragu a primit de la elevi o diplomă de recunoștință pentru profesionalism, deschidere spre comunicare și colaborare eficientă în cadrul activităților dedicate educației financiare a tinerilor.

Banca Națională  a început cooperarea cu liceul „Aristotel”  în anul 2017, când elevii au fost invitați să participe la activitățile de educație financiară desfășurate de banca centrală pentru copii. În baza acestei colaborări, în anul 2023, a fost încheiat un acord de parteneriat.

Liceul Teoretic Republican „Aristotel” este o instituție de învățământ inovativă care reunește elevi cu cele mai înalte performanțe din Republica Moldova.
 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).