Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
02.10.2023

BNM susține incluziunea financiară în Republica Moldova a moldovenilor care muncesc peste hotare

 

Viceguvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Tatiana Ivanicichina, a participat la atelierul de lucru „Sprijinirea incluziunii financiare sustenabile a lucrătorilor migranți originari din Republica Moldova” organizată de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) la Chișinău. Evenimentul cu acest subiect de importanță social-economică națională a întrunit oficiali și reprezentanți ai OIM, Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Asociației Băncilor din Moldova, Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), alți experți din țară și de peste hotare.

Agenda discuțiilor s-a axat pe mai multe aspecte de asumare și abordare instituționale în susținerea migranților pe segmentul respectiv. Astfel, viceguvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Tatiana Ivanicichina, a subliniat angajamentul băncii centrale de a sprijini migranții moldoveni prin elaborarea mecanismelor de dezvoltare a plăților și transferurilor, prin promovarea politicilor ce contribuie la realizarea incluziunii financiare. Tatiana Ivanichichina  a remarcat importanța educației financiare în această ordine de idei și a menționat, de asemenea, că BNM este orientată să faciliteze accesul migranților la serviciile financiare.

Atelierul de lucru a scos în evidență impactul migrației asupra culturii financiare a cetățenilor noștri plecați peste hotare la muncă, evoluției demografice din Republica Moldova și favorizarea creșterii economice bazate pe consum în contextul respectiv. În cadrul evenimentului a fost prezentat și un studiu realizat de OIM care a pus în lumină nivelul de informare financiară a migranților moldoveni, la fel, atitudinile comportamentale și necesitățile respective.

Participanții au subliniat importanța unor măsuri de sensibilizare pentru a informa și a încuraja diaspora să utilizeze remiterile nu doar pentru o economie bazată pe consum, ci și pe investiții productive pentru a contribui la crearea unor condiții de muncă mai bune acasă.

 

 

 

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).