• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
20.02.2017

Proiectul TWINNING în desfășurare (noiembrie 2016 - ianuarie 2017)

 

La 31 ianuarie 2017, a avut loc cea de-a șasea ședință a Comitetului decizional al proiectului Twinning aferent consolidării capacității BNM în domeniul reglementării și supravegherii bancare în contextul cerințelor UE. În cadrul ședinței s-au discutat progresele înregistrate pe marginea proiectului și s-au constatat următoarele:

  1. Proiectul noii legi cu privire la activitatea băncilor care transpune prevederile cadrului legal european în domeniu a fost definitivat și publicat pe pagina-web oficială a BNM pentru consultare publică la 30 decembrie 2016.
  2. În scopul aplicării legii, au fost elaborate și definitivate proiecte de regulamente, cu transpunerea acquis-ului european. Proiectele respective au fost remise pentru coordonare partenerilor de Twinning.
  3. La recomandarea Băncii Naționale a Moldovei, băncile licențiate au derulat, conform normelor europene, exerciții de impact aferente indicatorului de levier (gradului de îndatorare) și cerințelor de lichiditate. În cadrul a două întruniri organizate ulterior de Banca Națională cu reprezentanții sectorului bancar, rezultatele acestor exerciții au fost discutate sub aspectul prudenței sporite și a comparabilității legislației naționale cu cea europeană.

Proiectul se derulează conform planului de lucru inițial, aprobat ca parte componentă a Contractului proiectului Twinning, și are ca scop fortificarea esențială a reglementării bancare și dezvoltarea instrumentelor de supraveghere disponibile pentru a asigura o gestionare adecvată a riscurilor în bănci comparabilă cu cele mai bune practici în acest sens din Uniunea Europeană.