Opțiuni de accesibilitate

  • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
05.10.2023

Republica Moldova va beneficia prima în regiune de un soft de prevenire și combatere a spălării banilor implementat la BNM cu suportul USAID

 

Evenimentul de prezentare publică a caracteristicilor tehnice ale Soluției Software pentru monitorizarea riscurilor de spălare a banilor și supravegherea transparenței acționarilor bancari

Angajații Băncii Naționale a Moldovei (BNM) vor fi asistați de tehnologiile avansate în eforturile de prevenire a riscurilor de spălare a banilor și de supraveghere a transparenței acționariatului bancar. Acest lucru devine posibil grație unui soluții software de ultimă generație, implementată cu suportul Proiectului USAID „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA).

Noul sistem informatic, al cărei cost de implementare se ridică la 1,8 milioane de dolari, reprezintă o premieră nu doar pentru regiune, ci și pentru o bancă centrală. Acesta dispune de o serie de funcționalități avansate ce permit monitorizarea unui număr impresionant de operațiuni financiare, care pot ajunge până la 300.000 zilnic. Totodată, softul este interconectat cu 37 de baze de date și liste de sancțiuni naționale și internaționale, iar conceptul de funcționare bazat pe analiza de risc, scenarii predefinite și inteligența artificială vor permite detectarea timpurie a activităților suspecte și emiterea alertelor pentru instituțiile de resort din Republica Moldova.

În plus, Soluția Software reprezintă o platformă ce permite dezvoltarea de noi module și funcționalități, în special în contextul preluării de către BNM a competențelor de supraveghere a sectoarelor de asigurări și creditare nebancară.

Prezent la evenimentul de prezentare a noului sistem informatic, Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Kent D. Logsdon, a salutat angajamentul Republicii Moldova de a îmbunătăți stabilitatea sistemului financiar și capacitatea de răspuns la eventualele riscuri de spălare a banilor. „Ne așteptăm ca noul sistem informatic să sporească semnificativ capacitățile BNM de a preveni în mod eficient riscurile de spălare a banilor și finanțare a terorismului. Totodată, suntem încrezători că va reprezenta un exemplu de bune practici în combaterea infracțiunilor financiare”, a declarat oficialul american.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, spune că implementarea noii soluții informatice vine în contextul reformelor realizate în ultimii ani în sectorul bancar pentru susținerea dezvoltării economice a Republicii Moldova în beneficiul întregii societăți: „Totodată sunt încrezător că soluția IT va spori credibilitatea Republicii Moldova la nivel internațional, prin îmbunătățirea semnificativă a capacității băncii centrale de prevenire a riscurilor de spălare a banilor permițând de altfel o abordare mai robustă a activității de supraveghere a sectorului financiar și asigurarea sustenabilității sistemului financiar”, a menționat Octavian Armașu.

Totodată, Directorul Proiectului FSTA, Matthew Macellaro a vorbit despre alte inițiative spijinite de USAID pentru consolidarea sistemului național de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului (AML/CFT). Printre acestea se numără organizarea mai multor instruiri tematice atât pentru autoritățile de reglementare, cât și pentru sute de angajați ai instituțiilor financiare, precum și elaborarea diferitor proceduri interne, regulamente și proiecte de modificare a legislației în domeniul AML/CFT.

În același timp, proiectul a avut o contribuție considerabilă la elaborarea amendamentelor ce permit identificarea la distanță a clienților, procedură cunoscută și ca eKYC (electronic Know Your Customer). „Suntem nerăbdători să vedem cât mai curând impactul acestor măsuri mult-așteptate, menite să construiască un mâine mai bun pentru moldoveni și am încrederea că astfel de inițiative vor continua”, a punctat Matthew Macellaro.

BNM beneficiază de asistența USAID începând cu anul 1992, în domenii precum prevenirea spălării banilor, îmbunătățirea supravegherii bancare sau modernizarea sistemelor de plăți.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).