• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


 • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

  Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.


 • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

  A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
25.05.2023

IBAN

 

Lista identificatoarelor băncilor și a altor participanți la SAPI, utilizate la formarea codurilor IBAN


Codul IBAN (International Bank Account Number) reprezintă un şir de caractere care identifică, în mod unic la nivel internațional, contul unui client deschis la o  bancă prin recunoașterea de către orice sistem bancar operant în rețeaua SWIFT, fără necesitatea conversiei manuale a datelor. Codul IBAN a fost creat în scopul diminuării riscului transferurilor eronate, timpului de procesare şi a cheltuielilor aferente de intermediere transfrontalieră a plăților fără numerar.

În Republica Moldova, utilizarea codurilor IBAN este obligatorie atât pentru transferurile internaționale, cât și pentru cele naționale. Formatul codului IBAN, atribuit în Republica Moldova, poate fi vizualizat accesând Registrul IBAN, la următorul link: https://www.swift.com/resource/iban-registry-pdf. Conform informației prezentate în registrul menționat, codul IBAN este utilizat în total de 76 țări, inclusiv de Republica Moldova.

Codurile IBAN, atribuite în Republica Moldova de către bănci, conturilor clienților lor, reprezintă un şir din 24 de caractere alfanumerice care au următoarea semnificație:

 • primele 2 caractere (alfabetice) – reprezintă codul țării conform ISO 3166 („MD” pentru Republica Moldova)
 • următoarele 2 caractere (numerice) – reprezintă codul de control (calculat conform standardului internațional MOD 97- 10, ISO-7064)
 • următoarele 2 caractere (alfanumerice) – reprezintă identificatorul băncii și altor participanți ai sistemului automatizat de plăți interbancare, atribuit de către Banca Națională a Moldovei
 • următoarele 18 caractere (alfanumerice) – reprezintă identificatorul clientului deservit de bancă. 
Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).