• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


  • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

    Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.


  • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

    A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
03.04.2020

Despre moneda națională

Banca Naţională a Moldovei are dreptul exclusiv de a emite pe teritoriul Republicii Moldova bancnote şi monede metalice ca mijloc de plată. BNM pune în circulaţie bancnote şi monede metalice, prin intermediul sistemului bancar.

Bancnotele şi monedele metalice, emise de BNM ca mijloc de plată şi care nu sunt retrase din circulaţie sunt acceptate la valoarea lor nominală pentru plata tuturor datoriilor publice sau private pe teritoriul Republicii Moldova.

Obiectivul BNM în domeniul stabilităţii circulaţiei monedei naţionale este promovarea, urmând principiile continuităţii şi credibilităţii, a politicii, care asigură economia cu monedă naţională, în strictă concordanţă cu necesităţile reale ale circulaţiei monetare.

În scopul informării publicului în vederea determinării autenticităţii bancnotelor şi monedelor metalice emise, precum şi menţinerii calităţii acestora în circulaţie, BNM asigură descrierea elementelor de siguranţă ale însemnelor monetare, a criteriilor privind stabilirea gradului de deteriorare a bancnotelor şi monedelor şi modul de preschimbare a acestora.

Retragerea din circulaţie a bancnotelor şi monedelor necorespunzătoare se efectuează numai de către Banca Naţională a Moldovei, prin intermediul sistemului bancar, în scopul schimbării sau înlocuirii acestora.

BNM colaborează cu instituţiile abilitate pentru protejarea monedei naţionale împotriva contrafacerii şi menţinerii calităţii însemnelor monetare în circulaţie.

Cu prilejul comemorării unor evenimente şi personalităţi distincte ale istoriei şi literaturii naţionale, promovării operelor literare, tradiţiilor naţionale, reprezentării monumentelor arhitecturale cu valoare istorică din Republica Moldova, florii şi faunei Banca Naţională a Moldovei are dreptul de a emite bancnote şi monede metalice jubiliare şi comemorative ca mijloc de plată şi în scop numismatic.

Banca Națională a Moldovei emite inclusiv monede de circulație cu caracter comemorativ – monede destinate circulației într-un tiraj limitat, cu caracteristici tehnice, valoarea nominală identice monedelor aflate în circulație, dar care pe avers și revers conțin un design diferit, dedicat comemorării unor evenimente importante și personalități marcante  sau cu semnificație specială pentru Republica Moldova. Monedele de circulație cu caracter comemorativ se pun în circulație ca mijloc legal de plată la valoarea nominală și circulă în paralel cu monedele aflate în circulație.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).