• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


 • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

  Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.


 • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

  A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.


 • Ion Sturzu, Viceguvernator al Băncii Naţionale

  A patra zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
05.01.2019

Informație privind stabilitate financiară în Republica Moldova

 

Stabilitatea financiară este condiția economiei caracterizată de lipsa dezechilibrelor majore, care ar putea duce la crize financiare sistemice, incapacitatea instituțiilor financiare de a efectua uniform operațiuni financiare sau la căderea piețelor financiare. Această condiție este esențială pentru funcționarea economiei naționale.

Stabilitatea financiară se menține prin reglementarea riscurilor actuale și potențiale, implementarea unor instrumente macroprudențiale pentu a nu admite acumularea riscurilor sistemice și asigurarea încrederii populației în sistemul financiar.

În anul 2018 a fost aprobată Legea nr. 209 din 12 octombrie 2018 cu privire la Comitetul Național de Stabilitate Financiară (CNSF), care stabilește atribuțiile CNSF în realizarea politicii macroprudențiale, precum și prevenirii, reducerii sau eliminării riscurilor care amenință stabilitatea financiară și gestionării situațiilor de criză financiară sistemică. Banca Națională a Moldovei (BNM) face parte din componența nominală a CNSF, iar guvernatorul BNM este președinte al comitetului. În același timp, BNM asigură lucrările de logistică și secretariat din cadrul CNSF, precum și materiale de suport necesare luării deciziilor din cadrul Comitetului.

Rolul BNM în menținerea stabilității financiare este unul de importanță majoră, ca urmare a ponderii semnificative deținute de sectorul bancar în sistemul financiar.

În cadrul BNM atribuțiile aferente stabilității financiare sunt exercitate prin reglementările și supravegherea prudențială, supravegherea funcționării sistemelor de plăți, precum și prin stabilirea instrumentelor de politică macroprudențială și identificarea societăților de importanță sistemică (O-SII). La situația actuală, instrumentarul de politică macroprudențială implementat de către BNM este constituit din amortizoarele de capital, stabilite în baza Regulamentului cu privire la amortizoarele de capital adoptat prin hotărârea Comitetului Executiv al BNM nr. 110 din 24 mai 2018. Acestea au menirea de a preveni acumularea excesivă a riscurilor sistemice de natură ciclică sau structurală care pot duce la distorsiuni semnificative în funcționarea sistemului financiar.

Monitorizarea stabilității financiare are loc în baza identificării riscurilor şi vulnerabilităților atât la nivel individual cât și la nivel de sistem, întru determinarea impactului sistemic al instituțiilor aflate sub supravegherea BNM.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).