• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
  Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

 • Anca Dragu, guvernator

  Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.

 • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

  A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.


 • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

  A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.


 • Constantin Șchendra, viceguvernator

  A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
27.10.2014

Standardul special de diseminare a datelor

Pagina sursă: Biroul Național de Statistică

În conformitate cu Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova şi a Băncii Naţionale a Moldovei nr. 135 din 8 februarie 2005, Republica Moldova s-a subscris pe data de 2 mai 2006 la Standardul Special de Diseminare a Datelor – (SDDS).

SDDS a fost stabilit de Fondul Monetar Internaţional (www.imf.org) pentru a îndruma statele-membre care solicită accesul la pieţele internaţionale de capital prin prezentarea datelor economice şi financiare publicului larg.

După examinarea vastă a diseminării acestor date, SDDS identifică patru dimensiuni de diseminare a informaţiei: datele (acoperirea, periodicitatea, oportunitatea); accesul publicului la informaţii; integritatea datelor diseminate; calitatea datelor diseminate.

Buletinul Informativ al Standardelor de Diseminare a Datelor – DSBB, prezintă componentele SDDS privind metadatele, in special – metodologia, calitatea, accesibilitatea, egalitatea utilizatorilor de date, astfel accentuînd transparenţa în compilarea şi diseminarea statisticii oficiale. Responsabilitatea pentru exactitatea metadatelor, inclusiv actualizările regulare, cît şi pentru metadatele economice şi financiare ţine de ţara subscrisă la SDDS după membrul-abonat.

Pagina Naţională Sumară a Datelor (NSDP) include un şir larg de indicatori macroeconomici (categorii de date) care ţin de patru sectoare ale economiei naţionale: Sectorul Real, Fiscal, Financiar, Exterior cît şi privind Populaţia.

Concomitent cu NSDP, SDDS cere elaborarea şi întreţinerea Calendarului de diseminare (ARC) care conţine informaţii preliminare privind data de emitere a informaţiei pe o perioadă de 4 luni.

Calendarul de diseminare (ARC)

Pagina Naţională Sumară a Datelor (NSDP)

Summary of Observance (SOO)

Metadate

Rapoarte anuale de observare a SDDS

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).