• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
  Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

 • Anca Dragu, guvernator

  Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.

 • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

  A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.


 • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

  A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.


 • Constantin Șchendra, viceguvernator

  A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
15.02.2024

Lista codurilor categoriei comerciantului (MCC)

 

Lista codurilor MCC:       PDF       DOC


Codurile MCC (Merchant Category Codes) sunt utilizate în sistemul instant al SAPI (sistemul automatizat de plăți interne) pentru a clasifica diversele tipuri de afaceri și servicii comerciale. Aceste coduri sunt esențiale pentru procesarea corectă a tranzacțiilor de plată și pentru asigurarea unei înregistrări precise a acestora. În continuare, vom explora modul în care codurile MCC funcționează și importanța lor în cadrul sistemelor de plăți din țară.


Ce sunt codurile MCC?

Codurile MCC sunt un sistem de clasificare numerică utilizat pentru a identifica tipul de activitate desfășurat de un comerciant sau furnizor de servicii. Pentru cazul sistemelor internaționale de plăți cu cardul, aceste coduri sunt definite de către organizații internaționale, cum ar fi Consiliul de Administrație a Cardurilor (Card Network Board), și sunt utilizate de bănci și alte instituții financiare pentru a identifica domeniul de activitate al unui comerciant. Pentru cazul sistemelor de plăți, administrate de Banca Națională a Moldovei, aceste coduri se definesc în cadrul acestor sisteme de plăți.


Cum funcționează codurile MCC?

Atunci când un client efectuează o tranzacție la un comerciant sau furnizor de servicii, terminalul de plată colectează informații despre tranzacție, inclusiv codul MCC asociat comerciantului. Acest cod este apoi transmis către procesorul de plăți și prestatorii de servicii de plată implicați în tranzacție, ajutând la identificarea naturii afacerii comerciantului și la aplicarea corectă a taxelor și tarifelor.


De ce sunt importante codurile MCC în sistemele de plăți din Republica Moldova?

Codurile MCC sunt vitale pentru gestionarea eficientă a tranzacțiilor financiare și pentru asigurarea conformității cu reglementările privind plățile. Ele ajută la clasificarea corectă a tranzacțiilor și la asigurarea că taxele și tarifele corespund domeniului de activitate al comerciantului. De asemenea, codurile MCC sunt utilizate pentru monitorizarea și raportarea tranzacțiilor financiare în diverse sectoare economice, ceea ce este crucial pentru analiza și planificarea politicilor financiare și economice în Republica Moldova.


Concluzie

Codurile MCC reprezintă un aspect important al sistemelor de plăți retail din Republica Moldova, jucând un rol crucial în procesarea tranzacțiilor financiare și în gestionarea eficientă a plăților comerciale. Înțelegerea acestor coduri este importantă pentru toți cei implicați în domeniul financiar și comercial din Rep. Moldova, contribuind la transparență, eficiență și conformitate în procesul de plăți.