• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


  • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

    Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.


  • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

    A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
23.12.2022

Despre monede comemorative

 

Monedele comemorative reprezintă o operă de artă monetară şi se confecţionază de cele mai dese ori din metal preţios – aur sau argint. Acestea se emit în tiraj restrâns şi sunt dedicate unor personalităţi, evenimente istorice, precum şi naturii, ştiinţei sau artelor.

Monedele comemorative sunt emise de Banca Naţională a Moldovei, au valoare numismatică şi pot fi folosite ca mijloc de plată. Banca Naţională a Moldovei pune în circulaţie monedele respective prin intermediul băncilor licenţiate.

Monedele comemorative au o estetică deosebită şi o execuţie aparte. Acestea sunt prezentate în capsule şi cutii speciale, sunt însoţite de certificate de autenticitate ce conţin caracteristicile monedei şi semnătura guvernatorului Băncii Naţionale.

Prima monedă comemorativă a fost emisă de Banca Naţională a Moldovei în 1996, la 5 ani de la Proclamarea Independentei Republicii Moldova. Prima serie de monede a fost dedicată mănăstirilor Moldovei. Lansată în anul 2000, seria este compusă din 20 de monede de argint care ilustrează locaşurile sfinte din Moldova.

BNM mai emite monede comemorative și jubiliare care completează seriile „Personalități”, „Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei”, „Sport”, „Monumentele Moldovei”, „Aleea clasicilor din grădina publică "Ștefan cel Mare și Sfânt" din mun. Chișinău”, „Evenimente istorice”, ”Locașuri sfinte”, „Conace boierești”, „Femei celebre”, „Știință și inovare”, „Poveștile copilăriei” și seria “Altele”. Acestea relevă figuri proeminente  ale culturii și științei,  evenimente istorice, promovează patrimoniul și tradițiile naționale, reflectă arhitectura religioasă. De asemenea, o serie de succes este „Cartea Roșie a Republicii Moldova” care include un șir de piese dedicate florei și faunei Moldovei.”

La 26 august 2021, Banca Națională a Moldovei a pus în circulație, ca mijloc de plată și în scop  numismatic, un set de monede comemorative dedicate aniversării a 30-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Acestea completează seria  „Evenimente istorice” și sunt însoțite de certificatul de autenticitate care conține un QR cod în care sunt stocate informații privind monedele menționate ”.

 

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).