• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


 • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

  Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.


 • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

  A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.


 • Ion Sturzu, Viceguvernator al Băncii Naţionale

  A patra zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
26.08.2021

#30RepublicaMoldova// Mesajul dlui Octavian Armașu, guvernator al Băncii Naționale a Moldovei prilejuit de aniversarea a 30-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova și lansarea, cu această ocazie, a unui set din trei monede comemorative

 

 

Dragi concetățeni,

Sunt onorat să transmit mesajul Băncii Naționale a Moldovei cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova.

Mâine țara noastră împlinește 30 de ani. Consemnăm aniversarea unui moment istoric în care a fost asumată responsabilitatea pentru viitorul următoarelor generații. Acum trei decenii, Ziua Independenței  a devenit ziua națională a Republicii Moldova.  Această zi are  nu doar o conotație social-politică, dar și o aspirație de suflet - de renaștere a celor mai de preț valori ce determină un popor: istoria, limba și unitatea națională.

Atributele de stat – drapelul, stema și moneda națională au devenit simbolurile independenței  statului.

Au fost 30 de ani de experiență mai reușită și mai puțin reușită, anevoioasă, cu succese și eșecuri în fața unor provocări inedite.

În treizeci de ani am învățat să ne unim în fața greutăților. În treizeci de ani am învățat că diversitatea ne face mai bogați, iar unitatea ne face mai puternici.  Acesta este fundamentul pe care putem să ne unim eforturile pentru a ne face viața mai bună, acum, aici, la noi acasă. Prin crearea la 4 iunie 1991 a Băncii Naționale a Moldovei au fost puse bazele sistemului bancar autohton.

Treizeci de ani de independență a Republicii Moldova și de funcționare a sistemului bancar autohton ne-au dat ades lecții extrem de dificile.  Dar învățând din acele lecții am ajuns ceea ce suntem. Astăzi avem bănci puternice care s-au conformat celor mai bune practici din domeniu.

Nu ne oprim aici,  iar procesul de reformă în sectorul bancar va continua. Este importantă păstrarea acestei continuități și a înseși reformelor, care au permis băncilor să reziste în aceste vremuri grele care au perturbat viața oamenilor la nivel global. Transparentizarea acționariatului bancar, îmbunătățirea guvernanței corporative și a gestionării riscurilor, în baza alinierii legislației bancare la standardele internaționale și cele europene au adus în sector un suflu nou.

Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la declararea independenței țării noastre, Banca Națională lansează un set de monede comemorative care, prin valoarea lor numismatică, reprezintă o cronică simbolică a etapelor principale de afirmare a Republicii Moldova ca stat independent.

Setul include trei piese monetare de argint, care reflectă istoria trăită de cetățenii noștri în ultimii 30 de ani, făcând legătura dintre prezent, trecut și viitor. Iar titlurile celebre înscrise pe fiecare monedă sunt de o semnificație afectivă pentru întreaga populație a țării.

Prin definiție, orice monedă comemorativă înfățișează un obiect de artă monetară destinat să transmită publicului mesaje reprezentative ale unui stat.

Astfel, aceste trei monede aniversare consemnează memoria istorică a țării noastre, precum și atașamentul nostru la valorile culturale și civice.

În încheiere, cu prilejul acestei importante aniversări, am plăcerea să vă adresez sincere felicitări, urări de bine, sănătate și realizări profesionale alături de prieteni și familie.

La mulți ani, Republica Moldova!

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).