• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
  Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

 • Anca Dragu, guvernator

  Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.

 • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

  A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.


 • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

  A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.


 • Constantin Șchendra, viceguvernator

  A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
02.01.2015

Alte instrumente de plată fără numerar

 

Transfer de credit din contul tău

Reprezintă o serie de operațiuni în care tu, ca şi plătitor, inițiezi o dispoziție de plată şi o trimiți spre prestatorul de servicii cu scopul de a transfera o sumă de bani unui destinatar al plății. Transferul de credit poate fi inițiat atât din numele clientului, cât şi direct de către prestatorul de servicii de plată. De regulă, poți folosi transferul de credit pentru efectuarea tranzacțiilor de plată în favoarea persoanelor fizice și juridice.

 

Transfer de credit în contul tău

În loc să primești bani în numerar, aceștia pot fi transferați electronic, pe contul tău bancar. Este o modalitate mult mai rapidă, convenabilă şi sigură. Mulți angajatori plătesc salariile angajaților direct pe conturile bancare ale angajaților. Aceasta exclude temerile şi riscul de a pierde  sume mari de bani în numerar. Plățile de asistență socială, de asemenea, pot fi transferate direct pe conturile beneficiarilor.

În cazul în care tu şi membrii familiei tale nu primiți salariile, pensia sau alte venituri direct pe cont, verifică dacă acest lucru este posibil. Este mult mai convenabil şi mai sigur decât sa primești banii în numerar.

 

Debitarea directă şi plățile programate

O modalitate foarte comodă de plată a facturilor o reprezintă utilizarea plăților programate sau debitării directe. Cu acest tip de serviciu, cu ajutorul băncii, poți plăti automat facturile tale, de ex: facturile de telefon sau chirie. În cazul în care optezi pentru plățile programate, trebuie să specifici numele recipientului, ziua/data lunii când va fi efectuată plata (de ex., ultima zi a lunii) şi suma necesară. În cazul în care utilizezi debitarea directă, suma poate fi indicată ca fiind variabilă, de exemplu în cazul unei facturi de telefonie mobilă sau consum de energie. Află de la furnizorii și beneficiarii către care faci plăți sistematice care sunt rechizitele lor bancare și dacă acceptă plăți electronice. Apoi întreabă banca despre comisioanele pe care le percepe pentru servicii şi mai multe detalii cu privire la modul în care funcționează plățile programate sau debitarea directă. De asemenea,  poți întreba banca despre posibilitatea notificării printr-un mesaj pe telefonul mobil pentru confirmarea plății.

 

 

 

Cumpărături online

Poți plăti pentru bunurile cumpărate pe Internet cu cardul de plată. Când faci cumpărături online, accesează direct pagina web, dar nu prin motoarele de căutare. Asigură-te că adresa de pagină web are o iconiță cu imaginea unui lacăt, care demonstrează că pagina a fost bine securizată prin criptare (adresa URL va fi „https://www” şi nu „http://www”). În cazul în care marca comercială este mai puțin cunoscută, asigură-te că pagina web include o adresă fizică la datele de contact.

 

 

Avantajele utilizării instrumentelor de plată fără numerar:

 • Simplitate– poți efectua plăți simplu.
 • Securitate –  plățile fără numerar sunt mai sigure și te scutesc de necesitatea de a purta sume de bani în numerar. Mai mult decît atât, emitenţii de carduri de plată investesc în continuu în tehnologiile de securitate ultra-moderne care pot identifica şi preveni tranzacțiile frauduloase înainte ca acestea să poată avea loc.
 • Convenabil – poți utiliza cardurile de plată pentru a accesa conturile tale de plată în orice moment de oriunde în lume. Cardul de plată reprezintă cea mai rapidă şi mai simplă modalitate de a face cumpărături la locul de vânzare sau pe Internet .
 • Flexibilitate – diversitatea de carduri disponibile în zilele noastre îți oferă mai multă libertate de a alege cum şi când plătești pentru bunuri şi servicii. Cardurile de plată sunt acceptate oriunde, și-ți oferă acces sigur şi convenabil la banii tăi.
 • Recompense – diverse bănci oferă carduri de plată cu programe de loialitate care iți permit să câștigi anumite sume de bani, bilete de avion sau alte recompense.

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).