• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
20.03.2020

Băncile vor fi mai prudente la externalizarea activităților

 

În Monitorul Oficial a fost publicat Regulamentul privind externalizarea activităților și operațiunilor băncii, aprobat de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Acesta se înscrie în setul de acte normative necesare implementării Legii privind activitatea băncilor și ia în considerare prevederile „Ghidului privind acordurile de externalizare” emis de Autoritatea Bancară Europeană.

Implementarea noului act normativ va contribui la o mai bună administrare în domeniul externalizării și implicit, a riscurilor asociate. Astfel, au fost reflectate activitățile care nu se consideră externalizate. La fel, conform regulamentului, băncile vor aplica rigori mai înalte la evaluarea furnizorului, se vor adapta cerințelor la externalizarea în lanț și vor desfășura auditul extern la activitățile externalizate de importanță materială. În acest sens, procedura de obținere a aprobării prealabile a Băncii Naționale a Moldovei a fost adusă în concordanță cu procedura administrativă expusă în Codul administrativ.

Prevederile stabilesc, de asemenea, modalitatea de  externalizare a tehnologiei informației și comunicațiilor, care este vizată într-un un capitol separat, ținând cont de specificul domeniului respectiv.

Regulamentul privind externalizarea activităților și operațiunilor băncii vine să îmbunătățească activitatea băncilor sub aspectul prudențialității și corespunde standardelor europene în acest sens.