• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


 • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

  Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.


 • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

  A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
02.10.2015

Bancnota modernizată cu valoarea nominală de 10 LEI

Bancnota modernizată cu valoarea nominală de 10 LEI, specimenul anului 2015, are dimensiunile și designul identice bancnotei cu valoarea nominală de 10 LEI, specimenul anului 2013.

Caracteristici:

 • Dimensiuni: 61 x 121 mm;
 • Culori dominante, avers-revers:roșu, violet și ocru-auriu;
 • Imprimată pe hîrtie specială: în masa căreia este inclus un filigran ce reproduce portretul lui Ştefan cel Mare, un fir de siguranţă vertical metalizat complet încorporat și fibre bi-fluorescente.

Aversul bancnotei: Stema Republicii Moldova, textul „REPUBLICA MOLDOVA” și „ȘTEFAN CEL MARE”, portretul lui Ştefan cel Mare, un ornament naţional multicolor, două elemente verticale decorative, ghioşul central, valoarea nominală imprimată în cifre şi în litere, sigla BNM, cuvântul “GUVERNATOR” şi semnătura în facsimil a guvernatorului Băncii Naţionale, textul pe cerc „PE-UN PICIOR DE PLAI, PE-O GURĂ DE RAI...”, simbolul Victoriei – „V”, anul punerii în circulație a bancnotei „2015”, numărul şi seria bancnotei, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR”.

Reversul bancnotei :  În interiorul unei rame imaginea grafică a Mănăstirii Hîrjauca cu textul sub ea „MĂNĂSTIREA HÎRJAUCA”, valoarea nominală în cifre şi în litere, două elemente verticale decorative, Stema lui Ştefan cel Mare, imaginea stilizată a Columnei lui Traian, Coloana Infinitului, iar între ele semiluna, textul „BANCA NAŢIONALĂ A MOLDOVEI” și sigla BNM.

 Elemente de siguranţă:

 • Filigran: Filigranul poziţionat în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ştefan cel Mare, orientat spre centru, care devine vizibil cînd bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
 • Element de suprapunere: La privirea bancnotei în contralumină, conturul exterior al imaginilor soarelui de pe aversul bancnotei şi semilunii de pe revers trebuie să coincidă, la fel şi cercul soarelui cu cercul în care este înscrisă semiluna. La suprapunere litera „V” de pe aversul bancnotei şi imaginea Columnei lui Traian şi a Coloanei Infinitului de pe revers trebuie să formeze silueta literei „M” (Moldova).

 Elemente de siguranţă noi:

Recunoaște și identifică

- Prezentarea interactivă a elementelor de siguranță noi

 • Firul de siguranţă: Firul de siguranţă metalizat, cu textul „BNM”, încorporat în hîrtie este poziționat în dreapta aversului, între ghioşul central și elementul vertical decorativ, în lumină UV are proprietăţi de fluorescenţă de culoare albastră;
 • Microtext: În partea de sus și de jos a zonei, cuprinsă între cele două elemente verticale decorative, este imprimat microtextul „BNM” și „ZECELEI”. Pe chenarul cercului unde este amplasat textul „PE-UN PICIOR DE PLAI, PE-O GURA DE RAI...” este imprimat microtextul „BNM .
 • Imprimare în relief: Portretul lui Ștefan cel Mare, textul „REPUBLICA MOLDOVA” și „ȘTEFAN CEL MARE” de pe avers sînt imprimate în relief (relief detectabil prin palpare).
 • Relief concav: În partea stîngă a rozetei centrale de pe avers este imprimată în relief concav cifra „10”, care reprezintă valoarea nominală a bancnotei, în partea dreaptă – textul „LEI”.
 • Element de suprapunere: Pe zona neimprimată a aversului şi reversului sînt imprimate fragmente ale cifrei „10”, astfel că atunci cînd bancnota este privită prin transparenţă şi luminată din partea opusă privitorului, cifra „10” se vede în întregime.
 • Fluorescenţă în lumină UV: Pe zona neimprimată a aversului este poziționat un dreptunghi, care va apărea verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sînt imprimate sigla BNM și textul „BNM”.
  Două elemente verticale decorative, ornamentul național multicolor și ghioșul central de pe aversul bancnotei vor apărea galben în lumină ultravioletă.
  Fibrele bi- fluorescente în lumină ultravioletă vor apărea în verde/albastru și galben/roșu.
Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).