• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


 • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

  Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.


 • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

  A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.


 • Ion Sturzu, Viceguvernator al Băncii Naţionale

  A patra zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
08.12.2017

Bancnota modernizată cu valoarea nominală de 5 LEI

 

Recunoaște și identifică

Prezentarea interactivă a elementelor de siguranță noi

 

Bancnota modernizată cu valoarea nominală de 5 LEI, specimenul anului 2015, are dimensiunile și designul identice bancnotei cu valoarea nominală de 5 LEI, specimenul anului 2013.

Caracteristici:

 • Dimensiuni: 58 x 114 mm;
 • Culori dominante, avers-revers: albastru, violet și verde;
 • Imprimată pe hîrtie specială: în masa căreia este inclus un filigran ce reproduce portretul lui Ștefan cel Mare, un fir de siguranță vertical metalizat complet încorporat și fibre bi-fluorescente.

Aversul bancnotei: Stema Republicii Moldova, textul „REPUBLICA MOLDOVA” și „ȘTEFAN CEL MARE”, portretul lui Ștefan cel Mare, un ornament național multicolor, două elemente verticale decorative, ghioșul central, valoarea nominală imprimată în cifre și în litere, sigla „BNM”, cuvântul “GUVERNATOR” şi semnătura în facsimil a guvernatorului Băncii Naţionale, textul pe cerc „PE-UN PICIOR DE PLAI, PE-O GURĂ DE RAI...”, simbolul Victoriei – „V”, anul punerii în circulație a bancnotei „2015”, numărul și seria bancnotei, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR”.

Reversul bancnotei :  În interiorul unei rame imaginea grafică a  Bisericii sf. Dumitru din Orhei cu textul sub ea „BISERICA SF. DUMITRU DIN ORHEI”, valoarea nominală în cifre și în litere, două elemente verticale decorative, Stema lui Ștefan cel Mare, imaginea stilizată a Columnei lui Traian, Coloana Infinitului, iar între ele semiluna, textul „BANCA NAŢIONALĂ A MOLDOVEI” și sigla „BNM”.

 Elemente de siguranţă:

 • Filigran: Filigranul poziţionat în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ştefan cel Mare, orientat spre centru, care devine vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului;
 • Element de suprapunere: La privirea bancnotei în contralumină, conturul exterior al imaginilor soarelui de pe aversul bancnotei şi semilunii de pe revers trebuie să coincidă, la fel şi cercul soarelui cu cercul în care este înscrisă semiluna. La suprapunere litera „V” de pe aversul bancnotei şi imaginea Columnei lui Traian şi a Coloanei Infinitului de pe revers trebuie să formeze silueta literei „M” (Moldova).

 Elemente de siguranţă noi:

 • Firul de siguranţă: Firul de siguranță metalizat, cu textul „BNM”, încorporat în hârtie este poziționat în stânga aversului, între portretul lui Ștefan cel Mare și ghioșul central, în lumină UV are  proprietăți de fluorescență de culoare albastră;
 • Microtext: În partea de sus și de jos a zonei, cuprinsă între cele două elemente verticale decorative, este imprimat microtextul  „BNM” și „CINCILEI”. Pe chenarul cercului unde este amplasat textul „PE-UN PICIOR DE PLAI, PE-O GURĂ DE RAI...” este imprimat microtextul   „BNM”.
 • Element de suprapunere: Pe zona neimprimată a aversului și reversului sunt imprimate fragmente ale cifrei „5”, astfel că atunci când bancnota este privită prin transparență și luminată  din partea opusă privitorului,  cifra „5” se vede în întregime;
 • Fluorescenţă în lumină UV: Pe zona neimprimată a aversului este poziționat un dreptunghi, care va apărea verde  în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sunt imprimate sigla BNM și textul „BNM”.  Două elemente verticale decorative, ornamentul național multicolor și ghioșul central de pe aversul bancnotei vor apărea verde  în lumină ultravioletă. Fibrele bi- fluorescente în lumină ultravioletă vor apărea în verde/albastru și galben/roșu.
Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).