• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


 • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

  Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.


 • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

  A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
03.04.2020

Bancnota modernizată cu valoarea nominală de 50 LEI

 

Bancnota modernizată cu valoarea nominală de 50 LEI, specimenul anului 2015, cu semnătura în facsimil a guvernatorului Băncii Naționale - Octavian Armașu.

Caracteristici:

 • Dimensiuni: 61 x 121 mm;
 • Culori dominante, avers-revers: roșu-violet;
 • Imprimată pe hârtie specială, în masa căreia este inclus un filigran ce reproduce portretul lui Ștefan cel Mare, un fir de siguranță vertical metalizat complet încorporat și fibre bi-fluorescente.

 

Aversul bancnotei: Stema Republicii Moldova, textul „REPUBLICA MOLDOVA” și „ȘTEFAN CEL MARE”, portretul lui Ștefan cel Mare, un ornament național multicolor, două elemente verticale decorative, ghioșul central, valoarea nominală imprimată în cifre și în litere, sigla BNM, cuvântul “GUVERNATOR” şi semnătura în facsimil a guvernatorului Băncii Naţionale, textul pe cerc „PE-UN PICIOR DE PLAI, PE-O GURĂ DE RAI...”, simbolul Victoriei – „V”, anul punerii în circulație a bancnotei „2015”, numărul și seria bancnotei, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR”.

 

Reversul bancnotei: În interiorul unei rame imaginea grafică a Mănăstirii Hîrbovăț cu textul sub ea „MĂNĂSTIREA HÎRBOVĂȚ”, valoarea nominală în cifre și în litere, două elemente verticale decorative, Stema lui Ștefan cel Mare, imaginea stilizată a Columnei lui Traian, Coloana Infinitului, iar între ele semiluna, textul „BANCA NAŢIONALĂ A MOLDOVEI” și sigla BNM.

 

Elemente de siguranță:

 • Filigran: Filigranul poziționat în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ștefan cel Mare, orientat spre centru, care devine vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
 • Element de suprapunere: La privirea bancnotei în contralumină, conturul exterior al imaginilor soarelui de pe aversul bancnotei și semilunii de pe revers trebuie să coincidă, la fel și cercul soarelui cu cercul în care este înscrisă semiluna. La suprapunere litera „V” de pe aversul bancnotei şi imaginea Columnei lui Traian şi a Coloanei Infinitului de pe revers trebuie să formeze silueta literei „M” (Moldova).
 • Firul de siguranță: Firul de siguranță metalizat, cu textul „BNM”, încorporat în hârtie este poziționat în dreapta aversului, între ghioșul central și elementul vertical decorativ, în lumină UV are proprietăți de fluorescență de culoare albastră.
 • Microtext: În partea de sus și de jos a zonei, cuprinsă între cele două elemente verticale decorative, este imprimat microtextul „BNM” și „CINCIZECILEI”. Pe chenarul cercului unde este amplasat textul „PE-UN PICIOR DE PLAI, PE-O GURA DE RAI...” este imprimat microtextul „BNM”.
 • Imprimare în relief: Portretul lui Ștefan cel Mare, textul „REPUBLICA MOLDOVA” și „ȘTEFAN CEL MARE” de pe avers sunt imprimate în relief (relief detectabil prin palpare).
 • Relief concav: În partea stângă a rozetei centrale de pe avers este imprimată în relief concav cifra „50”, care reprezintă valoarea nominală a bancnotei, în partea dreaptă – textul „LEI”.
 • Element de suprapunere: Pe zona neimprimată a aversului și reversului sunt imprimate fragmente ale cifrei „50”, astfel că atunci când bancnota este privită prin transparență și luminată din partea opusă privitorului, cifra „50” se vede în întregime.
 • Fluorescență în lumină UV: Pe zona neimprimată a aversului este poziționat un dreptunghi, care va apărea verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sunt imprimate sigla BNM și textul „BNM”. Două elemente verticale decorative, ornamentul național multicolor și ghioșul central de pe aversul bancnotei vor apărea galben în lumină ultravioletă. Fibrele bi-fluorescente în lumină ultravioletă vor apărea în verde/ albastru și galben/ roșu.
Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).