• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


  • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

    Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.


  • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

    A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
28.02.2018

BNM a premiat autorii celor mai bune concepte de design de monedă

 

Astăzi au fost premiați câștigătorii în consultările publice lansate de BNM vara trecută pentru cel mai bun concept  de design al monedelor de 1 și 2 lei, puse în circulație pe 28 februarie 2018, într-un concept unitar, alături de monedele de 5 și 10 lei.

La consultări au participat 33 de persoane, cu peste 80 de concepte. O condiție obligatorie a fost abordarea, cel puțin, a unei teme relevante pentru ilustrarea monedelor și argumentarea acesteia, dar și posibilitatea executării pe suprafața monedei.

Cele mai reușite propuneri au fost selectate de către o comisie formată din experți ai băncii centrale și specialiști independenți, pentru a fi apoi transmise spre examinare Comitetului executiv al BNM.

Ulterior, proiectul monedelor puse astăzi în circulație a trecut printr-un proces continuu de îmbunătățire, fiind adaptat celor mai bune practici internaționale. Banca Națională și-a rezervat dreptul de a utiliza sau nu conceptele participanților la concurs (A se vedea pct.10.1 din Procedura privind organizarea consultărilor). 

„În procesul de realizare a acestui proiect ambițios, designul monedelor planificate pentru batere si punere în circulație  a suportat o îmbunătățire continuă. S-a analizat experiența băncilor centrale în acest sens și s-au utilizat tehnologii moderne conform așteptărilor cetățenilor. Credem că am obținut rezultatul scontat și acest fapt se datorează, în mare parte, publicului care a pus suflet în conceptele expediate la concursul anunțat de Banca Națională”, a subliniat Ion Sturzu, viceguvernator al Băncii Naționale, în cadrul evenimentului de astăzi consacrat celei de-a 25-a aniversări a leului moldovenesc.

Așadar, pentru conceptul de design al monedei metalice cu valoarea nominală de 1 leu, a fost apreciat cu premiul I Alexei Zubarev, respectiv cu 2 și 3 - Georgeta Vrabie și Alexandru Miherea. Pentru conceptul de design al monedei metalice cu valoarea nominală de 2 lei, pe locul I s-a clasat Alexei Zubarev, respectiv pe locurile 2 și 3 - Artiom Burîchin și Octavian Corcodel. Învingătorilor le-au fost înmânate monede comemorative de argint.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).