• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


  • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

    Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.


  • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

    A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
30.12.2016

BNM pune în circulație noi monede comemorative

 

Începând cu 30 decembrie 2016, Banca Națională a Moldovei (BNM) pune în circulație șase monede comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic.

Seria „Personalități” va fi completată cu moneda consacrată celebrării a 100 de ani de la nașterea artistului plastic Mihail Grecu, care s-a remarcat ca un pictor inovator ce a revoluționat artele plastice din Moldova. Moneda redă efigia artistului și a fost bătută în aur și în argint. Moneda din aur are valoarea nominală de 100 lei și un tiraj de 100 unități. Moneda din argint are valoarea nominală de 50 lei și un tiraj de 200 unități.

O altă monedă din argint suplimentează seria „Evenimente istorice” și este dedicată împlinirii a 300 de ani de la prima ediție a monografiei lui Dimitrie Cantemir „Descrierea Moldovei”. Moneda are valoarea nominală de 100 lei, iar tirajul de 250 unități.

Seria „Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei” este continuată printr-o  monedă de argint dedicată dansului tradițional „Hora”. Moneda are valoarea nominală de 50 lei și tirajul de 250 unități.

Seria „Locașuri sfinte”  include începând de astăzi moneda  „180 de ani de la construcția Catedralei „Nașterea Domnului” din Chișinău”. Cu o valoare nominală de 50 lei și un tiraj de 250 unități, moneda este o continuare a punerii în valoare a monumentelor de arhitectură autohtonă de acest gen.

Șirul noilor monede ce vor fi puse în circulație pe 30 decembrie a.c. îl încheie moneda „Gâsca-cu-gât-roșu” din seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova”, care reprezintă un îndemn spre ocrotirea florei și faunei pe cale de dispariție. Este confecționată din argint, are valoarea nominală de 50 lei și tirajul de 250 unități.

Monedele comemorative sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și în cutii de prezentare și sunt însoțite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română și engleză, pe care se găsește semnătura guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei.

Monedele jubiliare și comemorative emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.

Prețul de comercializare al monedelor jubiliare și comemorative se stabilește în mod independent de băncile licențiate din Republica Moldova, în mărime de până la trei la sută peste prețul la care au fost procurate de la BNM.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).