Banca Naţională şi membrii organelor de conducere ale acesteia sunt independenţi în exercitarea atribuţiilor stabilite de lege şi nu pot solicita şi nici accepta instrucţiuni de la autorităţile publice sau de la orice altă autoritate.
Banca Naţională informează publicul despre evoluția inflației anuale, strategia de politică monetară,rezultatele analizei macroeconomice, evoluţiei pieţei financiare şi informaţia statistică, inclusiv privind masa monetară, acordarea creditelor, balanţa de plăţi şi situaţia pieţei valutare.
Pentru asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, Banca Naţională a Moldovei menţine inflaţia (măsurată prin indicele preţurilor de consum) la nivelul de 5.0 la sută anual cu o posibilă abatere de ± 1.5 puncte procentuale, fiind considerat nivelul optim pentru creşterea şi dezvoltarea economică a Republicii Moldova pe termen mediu.
Banca Naţională a Moldovei, are dreptul exclusiv de a emite pe teritoriul Republicii Moldova bancnote şi monede metalice ca mijloc de plată. BNM pune în circulaţie bancnote şi monede metalice, prin intermediul sistemului bancar.
Banca Națională supraveghează sistemul de plăţi în Republica Moldova şi promovează funcţionarea stabilă şi eficientă a sistemului automatizat de plăţi interbancare.
BNM publică statistici privind masa monetară, sectorul bancar, balanța de plăți, situația pieței valutare, etc. pentru a asigura transparența în procesul de elaborare și adoptare a deciziilor BNM, a asigura continuitatea în comunicare și predictibilitatea BNM pe piață, pentru sporirea credibilității BNM în calitate de bancă centrală dar și pe piața financiar-bancară din Republica Moldova.
A fost lansat proiectul de educație financiară „Învață! Dă sens banilor”
/
Banca Națională a Moldovei (BNM) și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” lansează primul proiect de educație financiară la nivel național „Învață! Dă sens banilor”. Cele două instituții își propun să sporească în rândul tinerilor nivelul de înțelegere a principalelor concepte și produse financiar-bancare, astfel încât, ajunși în fața unor situații, aceștia să ia decizii corecte în gestionarea propriilor venituri.
Proiectul va veni cu o serie de materiale informative care să reflecte cele mai importante evenimente cu impact financiar semnificativ în viața unui om, explicate într-un limbaj simplu, pe înțelesul tuturor. De asemenea, sunt prevăzute instruiri și activități de promovare a materialelor informative, astfel încât un număr cât mai mare de persoane să poate beneficia de acestea.
„Ne dorim ca prin intermediul educației financiare să contribuim la dezvoltarea unui sistem financiar solid în cadrul căruia consumatorii sunt protejați, educați și iau decizii financiare de o manieră responsabilă”, a subliniat Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, în discursul de deschidere.
„Creșterea nivelului de educație financiară va ajuta populația să ia decizii financiare adecvate conform circumstanțelor personale și familiale, contribuind astfel atât la o mai bună gestionare a finanțelor personale, cât și la o mai bună stabilitate a sistemului financiar”, a menționat Adrian Lupușor, director executiv al Expert-Grup, în deschiderea evenimentului.
Proiectul destinat, în mod special, adolescenților și tinerilor, antreprenorilor începători și persoanelor angajate în câmpul muncii, va ține cont și de nevoile altor categorii de populație care interacționează activ cu sistemul financiar, astfel încât să crească nivelul general al țării în ceea ce privește educația financiară.
Proiectul urmează a fi realizat în decursul unui an, timp în care cele două instituții își vor consolida eforturile pentru a crește nivelul de cunoștințe a populației în ceea ce privește gestionarea veniturilor personale, pentru „a da sens banilor”.
________________________________
VIDEO// Evenimentul de lansare a proiectului de educație financiară „Învață! Dă sens banilor”
VIDEO// Rolul sectorului IT în transformarea sistemului financiar