• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


 • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

  Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.


 • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

  A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.


 • Ion Sturzu, Viceguvernator al Băncii Naţionale

  A patra zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
23.03.2021

Lecții publice la tema „Dă sens banilor” cu ambasadorii educației financiare

 


Elevi și studenți din șase raioane și municipii ale Republicii Moldova vor învăța în următoarele zile cum să dea sens banilor, în cadrul unor lecții publice online susținute de opt ambasadori ai educației financiare. Aceștia au fost selectați în urma unui concurs public și instruiți în cadrul proiectului „Dă sens banilor”, realizat de Banca Națională a Moldovei (BNM) și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

Cele opt persoane sunt originare din Cahul, Chișinău, Cimișlia, Fălești, Hîncești și Rezina și le   vor povesti actualilor sau foștilor colegi de liceu sau facultate despre sistemul financiar, inflație, credite, plățile fără numerar, dar și alte subiecte utile în viața de zi cu zi.

Prima lecție va avea loc astăzi, 23 martie, la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică din Chișinău și va fi susținută de Victor Grigoraș, student al Academiei de Studii Economice a Moldovei (ASEM) „E important ca din moment ce utilizăm anumite instrumente financiare, să știm de ce o facem și cum să o facem corect, pentru ca acestea să ne servească drept puncte de sprijin în drumul nostru către o viață sigură din punct de vedere material și emoțional”.

Alți doi studenți la ASEM, Teodora Dolghieru și Ioan Negoița, și-au unit eforturile pentru a le vorbi colegilor mai mici despre educația financiară.„Nu contează cât de mulți bani ai, dacă nu îi poți gestiona corect, vor fi mereu insuficienți”, consideră Teodora. La rândul său, Ioan afirmă că actualul context impune înțelegerea celor mai importante concepte financiare.„Unii dintre noi suntem studenți, matematicieni, unii construiesc clădiri, alții le echipează, medicii ne tratează. Avem specializări diferite, dar cu toții avem ceva în comun - suntem manageri ai propriului nostru buget, iar când iei o decizie înțeleaptă la nivel individual, participi, de fapt, la echilibrul financiar din societatea din care faci parte”, susține Ioan.

Educația financiară nu este doar despre bani, este despre capacitatea de a înțelege cum funcționează banii”, menționează Arina Carauș, elevă a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Cimișlia.

Și Ana Samohvalov, elevă la liceul „Alexandru cel Bun" din Rezina, consideră că educația financiară este foarte importantă:„Fiecare persoană trebuie să dețină cunoștințele și abilitățile necesare pentru a putea lua decizii corecte pentru bunăstarea personală”.

Valentina Butmalai, care este studentă la Universitatea de Stat „B.P. Hașdeu” din Cahul, precizează că s-a hotărât să promoveze educația financiară pentru a contribui la dezvoltarea țării „Fiind tânără și iubindu-mi țara, consider că este foarte important să promovăm educația financiară, pentru că aceasta constituie un imbold de dezvoltare a întregii societăți…

La rândul său, Măriuța Nistor,  elevă la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Hîncești, se arată  convinsă că „banii te pot face fericit, doar dacă-i gestionezi corect”.

Seria lecțiilor din această săptămâna va fi încheiată de Daniel Madan, care este student la ASEM, dar va organiza instruirea pentru foștii săi colegi de la Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu" din Fălești. „În 2018 mi-am început studiile la ASEM, alegând în mod conștient să rămân în țară pentru a contribui la dezvoltarea și prosperitatea ei. Funcția de ambasador al educației financiare este un prim pas din acest drum lung ales de mine. Fiecare dintre noi este o verigă a sistemului financiar care ne schimbă viețile zi de zi, dar direcția schimbării este dictată de cultura financiară pe care o deține fiecare dintre noi. Respectiv, prin lecțiile mele vreau să pun fundamentul unei educații financiare capabile să dea siguranță fiecăruia, dar și să stimulez dorința de informare”, spune Daniel.

La final, ambasadorii educației financiare vor primi diplome din partea BNM și Expert-Grup pentru contribuția în promovarea educației financiare.

Proiectul de educație financiară „Dă sens banilora fost lansat în luna martie 2019, cu scopul de a spori nivelul de înțelegere a principalelor concepte și produse financiare în rândul tinerilor, astfel încât, ajunși în fața unor situații cu impact financiar, aceștia să ia decizii corecte privind gestionarea propriilor venituri.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).
Vezi și