• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
19.03.2021

Peste 100 de participanți la cea de-a treia rundă de instruiri organizate cu suportul USAID în domeniul combaterii spălării banilor

 


În perioada 16 - 17 martie 2021, Banca Națională a Moldovei (BNM), în parteneriat cu FSTA (Proiectul „Transparența Sectorului Financiar în Moldova”), finanțat de Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a organizat un nou ciclu de instruiri în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului (AML/CFT) pentru entitățile raportoare.

În calitate de formatori au fost invitați Milimo Moyo, expertă internațională în  prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, cu o vastă experiență în domeniu, și reprezentanți ai direcției de profil din cadrul BNM.

Participanții au discutat fenomenul spălării banilor și finanțării terorismului și au recapitulat actele normative relevante, inclusiv standardele internaționale și recomandările organizațiilor internaționale de profil precum MONEYVAL și FATF. Totodată, prezentările experților au inclus exemple de bune practici, dar și cele mai recente tendințe în domeniu. 

O atenție aparte a fost acordată și programelor interne de conformitate AML/CFT, care ar trebui să fie adoptate de către entitățile raportoare. În acest context, au fost reiterate cele mai importante prevederi și măsuri prudențiale, care ar ajuta organizațiile să-și conformeze activitatea reglementărilor AML/CFT în vigoare.  

De asemenea, a fost evocată importanța identificării, analizei și gestionării eficiente a riscurilor în procesele tranzacționale, de control intern și de raportare a tranzacțiilor suspecte. În acest sens, experții au subliniat și necesitatea dezvoltării politicilor de cunoaștere a clienților în contextul transferurilor de fonduri.

Prezentările formatorilor au fost urmate de exerciții practice, în cadrul cărora participanții au avut ocazia să adreseze întrebări și să analizeze studii de caz, împărtășind împreună practici curente relevante.

Activitatea face parte din setul de măsuri sprijinite de FSTA pentru consolidarea capacităților autorităților din Moldova de a preveni și a combate infracțiunile financiare. Pe parcursul anului 2021, FSTA va sprijini organizarea mai multor sesiuni de instruire în acest domeniu pentru reprezentanți ai băncilor și ai altor entități raportoare.


Notă:
Potrivit legislației în vigoare, BNM supraveghează respectarea reglementărilor AML/CFT de către bănci, furnizorii/prestatorii de servicii de plată și unitățile de schimb valutar.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).