• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


 • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

  Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.


 • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

  A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.


 • Ion Sturzu, Viceguvernator al Băncii Naţionale

  A patra zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
18.10.2019

Reprezentanți din 15 țări francofone discută la Chișinău despre rolul auditului intern în băncile centrale din perspectiva provocărilor existente

 

Cea de-a 12-a ediție a Conferinței responsabililor de audit intern de la băncile centrale ale țărilor francofone a reunit la Chișinău reprezentanți din 15 state din Europa, Africa, America Centrală, America de Nord și Asia. Evenimentul se desfășoară în perioada 17-18 octombrie 2019, iar gazda oficială este Banca Națională a Moldovei (BNM).

Cristina Harea, viceguvernator al BNM, a menționat în deschiderea forumului: „Independența unei bănci centrale este condiția primară a eficacității acesteia pentru atingerea obiectivelor de bază în materie de politică monetară, supraveghere bancară și stabilitate financiară. Dar, nu putem susține principiul independenței unei bănci centrale fără să oferim asigurări publicului,  în ceea ce privește capacitatea băncii centrale de a implementa un control intern eficient, un audit intern responsabil și o transparență ireproșabilă a conturilor și deciziilor sale.”, a subliniat Cristina Harea.

La rândul său, Serge Casseri, prim-consilier al Ambasadei Franței în Republica Moldova, a declarat că francofonia în Republica Moldova nu se limitează la cadrul școlar, universitar sau cultural. „ Această conferință arată că francofonia, de asemenea, este viabilă pe scena economică și financiară, susținută, în special prin acțiunile Camerei de comerț și industrie Franța-Moldova, prin întreprinderile francofone prezente în Moldova”, a spus  Serge Casseri.   

În continuare, Vadim Enicov, membru al Consiliului de supraveghere al BNM, a consemnat că o bancă centrală stabilă înseamnă o bancă integră, care poate să-și protejeze valorile etice și principiile de activitate și care propagă încredere pentru întreg sistemul bancar. „Gestionarea adecvată a riscurilor este accesibilă doar unui audit independent și eficient. Auditorul trebuie să aibă o gândire neîncorsetată, fără idei preconcepute”, a precizat oficialul.

În cadrul conferinței, participanții discută aspecte ale auditului intern în băncile centrale din perspectiva provocărilor existente, în special, rolul auditului intern în lupta anticorupție și cultivarea climatului de integritate instituțională, interacțiunea dintre auditul intern și cel extern, pun în discuție subiecte privind gestiunea procesului de audit și a riscurilor operaționale ca elemente ale guvernanței corporative.

La fel, experții împărtășesc practici și recomandări în materie de control intern cu referire la noile modele de guvernanță în băncile centrale, precum și la supravegherea publică independentă prin intermediul Consiliului de supraveghere și Comitetului de audit. De asemenea, sunt abordate tehnicile avansate de audit digital și analize de tip Big Data.

Prima conferință de acest gen și-a ținut lucrările în Franța în anul 2008. Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei în 1995.