• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
23.11.2018

Sergiu Cioclea a discutat cu studenții de la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a USM despre rolul băncii centrale în economie și societate

 

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, s-a întâlnit joi, 22 noiembrie, cu studenții Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (FRIȘPA) a Univestității de Stat din Moldova (USM) cu care a discutat despre rolul băncii centrale în modernizarea economiei și societății din Republica Moldova.

„Una dintre atribuțiile băncii centrale este să se creeze condițiile necesare pentru dezvoltarea durabilă a economiei, stimularea investițiilor, sporirea bunăstării populației. Pentru ca politica monetară să transmită impulsuri economice corecte este nevoie ca întregul sistem financiar-bancar să funcționeze în regim optim. Cu alte cuvinte, ca economiile acumulate sub formă de depuneri să fie direcționate spre economia reală, în proiecte de calitate și investiții creatoare de valoare. Ceea ce facem la BNM acum este nu numai să stabilizăm și să consolidăm sistemul financiar-bancar, dar și să punem reguli noi pentru ca acesta să funcționeze în beneficiul societății și modernizării economice”, a menționat Sergiu Cioclea.

Șeful băncii centrale a vorbit și despre relațiile BNM cu partenerii externi și venirea investitorilor strategici în sistemul bancar. În context, oficialul a remarcat că economia moldovenească este astăzi mai puternică, rezilientă și atractivă grație programului cu Fondul Monetar Internațional, care trebuie să continue. Separat, guvernatorul BNM a subliniat că o prioritate pentru societatea noastră este educația financiară și a îndemnat studenții să-și fortifice cultura economică, ținând cont de viitoarele responsabilități pe care aceștia le pot avea în domeniul administrației publice și relațiilor internaționale.

La sesiunea de întrebări-răspunsuri, studenții s-au arătat curioși să afle cum se finanțează un început de business, cum decurg reformele bancare, care este atitudinea Băncii Naționale față de subiectele de actualitate.  În final, decanul FRIȘPA, dr., conf. univ. Alexandru Solcan, a precizat că Sergiu Cioclea a fost invitat la discuții cu studenții deoarece „mandatul acestuia a venit după o perioadă complicată în istoria țării plină de provocări pentru BNM”.

Sergiu Cioclea este guvernator al BNM din 11 aprilie 2016. Șeful băncii centrale și-a anunțat încetarea mandatului începând cu data de 30 noiembrie 2018.

 


Galeria foto în Facebook