• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


 • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

  Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.


 • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

  A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
  Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
04.06.2021

#30aniBNM// Mesaje de felicitare

 

 

#30aniBNM// Mesajul de felicitare al guvernatorului BNM, Octavian ArmașuStimați colegi,

Îmi face o deosebită plăcere să vă transmit cele mai sincere și frumoase felicitări cu ocazia Zilei lucrătorului bancar.

Astăzi, fiecare dintre noi își face un bilanț propriu al rezultatelor profesionale obținute în ultimul an și, posibil, retrăiește momentele afective legate de acestea. Căci a fi un profesionist înseamnă nu doar să fii competent, dar și să pui suflet în ceea ce faci. 

În pofida contextului actual dificil, pe fondul pandemiei și al crizei economice asociate, avem un sistem bancar viabil și stabil, armonizat cu standardele internaționale, cu o arhitectură financiară adecvată, cu servicii și produse bancare calitative.

Alături de comunitatea financiar-bancară din întreaga lume am ajuns la o etapă, când trebuie să reconsiderăm lecțiile învățate în urma crizei și din această perspectivă să ne continuăm calea profesională în noua realitate. Aceasta ne pune în față multe întrebări, la care trebuie sa găsim răspunsuri chiar acum. Să venim cu o viziune nouă asupra pașilor următori și să desfășurăm în continuare procesul de reformă în sectorul bancar pentru a răspunde necesităților economiei, să venim cu produse moderne, să punem în valoare cele învățate în criză.

De asemenea, va trebui să fim rezistenți în fața provocărilor. Și cea mai mare provocare a momentului este să apărăm reformele pe care le-am implementat cu abnegație și responsabilitate în ultimii ani, astfel încât cetățenii să se bucure în continuare de serviciile unui sector bancar transparent și sigur.

Anul acesta marcăm 30 de ani de la înființarea Băncii Naționale, care a pus bazele sistemului bancar din Republica Moldova. În acest răstimp, sistemul bancar a fost supus multor teste, am acumulat cunoștințe, experiență, am învățat și unele lecții extrem de grele, și am certitudinea că vom continua calea reformelor cu tenacitate și responsabilitate, construind un sistem bancar puternic, transparent și competitiv la nivel global.

În spatele tuturor realizărilor din sectorul bancar stă munca de zi cu zi a  fiecăruia dintre dumneavoastră, cu profundă implicare profesională și orele dedicate acesteia mult peste program. Stă competența dumneavoastră pe care o îmbunătățiți prin studiu permanent aliniat la standardele internaționale și străduința de a fi alături de cetățeni în incluziunea financiară.

Apreciez profesionalismul, devotamentul și perseverența de care dați dovadă în activitatea dumneavoastră, contribuind la afirmarea sistemului financiar-bancar.  

Vă doresc sănătate, prosperitate și noi realizări profesionale!

Octavian Armașu
Guvernator,
Banca Națională a Moldovei

 #30aniBNM// Mesajul de felicitare al primului președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur


 #30aniBNM// Mesajul de felicitare al primului guvernator al BNM, Leonid Talmaci


 #30aniBNM// Mesajul de felicitare al ex-prim-viceguvernatorului BNM, membru al Consiliului de Supraveghere al BNM, Dumitru Ursu


 #30aniBNM// Mesajul de felicitare de la Anna Akhalkatsi, managerul de țară pentru Moldova, Europa și Asia Centrală, Grupul Băncii Mondiale


 

Mesajul de felicitare original


Felicitări Băncii Naționale a Moldovei la 30 de ani!

Sectorul financiar din Moldova și împreună cu acesta, BNM, s-au confruntat cu provocări uriașe în ultimii ani. Munca grea și profesionalismul BNM au fost esențiale în abordarea acestor provocări pentru a proteja stabilitatea și integritatea financiară, menținând în același timp independența.

BNM are un mandat și o capacitate unice pentru a ajuta Republica Moldova să devină un loc mai bun și mai stabil pentru cetățenii săi, iar acest lucru poate fi realizat doar de dvs., cel mai valoros atu al BNM. Banca Mondială este mândră că este partenerul dvs. pe această cale.

Anna Akhalkatsi
Manager de țară pentru Moldova, Europa și Asia Centrală,
Grupul Băncii Mondiale

 #30aniBNM// Mesajul de felicitare al guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur IsărescuDragi prieteni din Banca Națională a Moldovei,

Îmi face o deosebită plăcere și bucurie să vă transmit astăzi în numele Băncii Naționale a României acest mesaj de felicitare cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înființarea Băncii Naționale a Moldovei și a sărbătoririi Zilei lucrătorului bancar.

Înființarea Băncii Naționale a Moldovei a reprezentat un moment de referință în procesul de obținere a suveranității Republicii Moldova. Evenimentul de astăzi este menit să sublinieze eforturile și progresele remarcabile obținute de Banca Națională a Moldovei în cele trei decenii de existență și transformare într-o bancă centrală de tip european. Semnificația acestei aniversări reprezintă atât un prilej de sărbătoare și de mândrie, cât și de reflecție asupra experiențelor trecutului, a efortului depus de-a lungul celor treizeci de ani spre un parcurs european, spre modernizare, deschidere și creștere, precum și asupra provocărilor viitorului.

Începând din 1991 și până în prezent, Banca Națională a Moldovei a elaborat și implementat un set de măsuri eficiente în vederea stabilizării mediului monetar și de credit. Cel mai important pas  l-a constituit, desigur, introducerea în circulație la 29 noiembrie 1993 a monedei naționale, leul moldovenesc. Banca Națională a României a acordat tot sprijinul pentru primele misiuni ale Moldovei pentru furnizarea expertizei tehnice în cadrul unei strânse colaborări instituționale. 

În anii următori, colaborarea dintre instituțiile noastre s-a concentrat pe dezvoltarea sistemului bancar și întărirea stabilității financiare în Republica Moldova, dar și pe pregătirea profesională. Nu pot să nu remarc implementarea în acești ani de construcție instituțională a unui șir de reforme pentru adaptarea standardelor europene și internaționale și să reiterez toată aprecierea cu privire la măsurile pe care le-ați adoptat în ultima perioadă pentru a atenua efectele pandemiei COVID-19. Aceste realizări se datorează, în mare măsură, angajamentului și eforturilor constante ale conducerii Băncii Naționale a Moldovei și ale echipei de specialiști ai instituției dumneavoastră.

Noi, cei de la Banca Națională a României, am găsit întotdeauna în dumneavoastră parteneri de dialog bine pregătiți, dornici să cunoască și să învețe cât mai mult din tainele meseriei de bancher central.   

La cea de a 30-a aniversare, Banca Națională a României, Consiliul ei de administrație, doresc Băncii Naționale a Moldovei noi împliniri pe măsura îndatoririlor sale istorice. Voi, cei care alcătuiți corpul profesional al Băncii Naționale a Moldovei, să nu uitați că aveți în grijă o comoară rară și o mare responsabilitate. Să fiți mândri și încrezători în activitatea pe care o desfășurați cu dedicație întru dezvoltarea sectorului financiar al țării.

Mugur Isărescu,
Guvernator, 

Banca Națională a României

 #30aniBNM// Mesajul de felicitare al guvernatorului Băncii Naționale a Ucrainei, Kyrylo ShevchenkoMesajul de felicitare original


Dragi colegi,

Este o mare onoare pentru mine să vă felicit pentru cea de-a 30-a aniversare a Băncii Naționale a Moldovei.

Treizeci de ani este doar începutul istoriei unei bănci centrale. De-a lungul acestui timp, ați reușit să faceți o transformare radicală de la o instituție post-sovietică la o bancă centrală gânditoare, modernă și independentă, care susține valorile europene.

Aveți multe de ce să vă mândriți de faptul că Banca Națională a Moldovei a condus cu succes țara dvs. în anii reformelor și provocărilor majore:

 • introducerea cu succes a monedei naționale
 • introducerea unui regim de țintire a inflației
 • schimbarea obiectivului principal de la stabilitatea monedei naționale la stabilitatea prețurilor
 • punerea în aplicare continuă a celor mai bune practici internaționale și apropierea legislației financiare și bancare de legislația UE.

Banca Națională a Ucrainei este mândră că este un partener apropiat al Băncii Naționale a Moldovei. Apreciem foarte mult cooperarea noastră prietenoasă, inclusiv tehnică, care s-a consolidat în ultimii ani. Sunt încrezător că dialogul fructuos și constructiv și cooperarea reciproc avantajoasă dintre băncile noastre centrale vor continua să prospere.

Îi doresc Băncii Naționale a Moldovei succes sporit, realizarea tuturor obiectivelor sale și noi realizări remarcabile!

Cu respect,
Kyrylo Shevchenko
Guvernatori

 #30aniBNM// Mesajul de felicitare al guvernatorului Băncii Naționale a Belgiei, Pierre WunschMesajul de felicitare original


Stimate guvernator, dragă BNM, dragi colegi ai Băncii Naționale a Moldovei (BNM),

Aș dori să vă urez tuturor o aniversare fericită și tot binele pentru conferință. De asemenea, aș dori să vă felicit pe toți pentru contribuția dvs. la transformarea BNM, care, deși este încă o instituție tânără, dar deja bine recunoscută în comunitatea băncilor centrale.

Din 2012, Republica Moldova și Belgia se află în aceeași circumscripție a FMI și de atunci, cele două instituții ale noastre lucrează strâns împreună. Cooperarea dintre cele două bănci centrale ale noastre este într-adevăr excelentă. În mod clar există o dinamică pozitivă de câțiva ani și acest impuls se întâmplă de la numirea lui Octavian Armașu în funcția de guvernator la 30 noiembrie 2018.

Stimate guvernator, apreciez întotdeauna participarea dvs. activă la conferințele la care participăm împreună, fie că sunt organizate de BNB sau de BNM. Intervențiile dvs. sunt întotdeauna sincere și exacte și contribuie la transformarea acestor conferințe într-un succes. Lucrul cu dvs. și cu personalul dvs. în circumscripția noastră comună a FMI este o plăcere și sunt foarte impresionat de tot ceea ce faceți pentru a vă promova țara, banca centrală, independența acesteia și personalul dvs. Într-adevăr, buna cooperare dintre noi beneficiază cele două instituții ale noastre și se transformă în relații foarte fructuoase între angajații noștri.

Aș dori să iau exemplul evaluării independente a departamentului de audit intern al BNM care a fost realizată în 2020-2021 de către personalul BNB. Cooperarea dintre echipele noastre a fost excelentă, fie că este vorba de partea dvs., de la comitetul de audit și de la personalul BNM. În 2019, am desfășurat, de asemenea, două activități importante de cooperare tehnică care au avut mari succese.

Știu că dvs. și banca dvs. ați confruntat și vă confruntați cu provocări mari. Dar sunt sigur că, cu hotărârea dvs. și cu hotărârea personalului dvs., veți reuși. Vă puteți baza pe Banca Națională a Belgiei pentru a vă ajuta.

Încă o dată, aniversare fericită și tot ce e mai bun pentru viitor.

Pierre Wunsch,
Guvernator, 

Banca Națională a Belgiei
membru al Consiliului de Guvernare al BCE

 #30aniBNM// Mesajul de felicitare al Președintelui Consiliului de administrație al Băncii Lituaniei, Gediminas ŠIMKUSDragi colegi,

Sunt foarte bucuros astăzi să vă felicit cu această ocazie frumoasă, aniversarea a 30 de ani ai Băncii Naționale a Moldovei.

Pe parcursul celor trei decenii ați obținut foarte multe, de la reabilitarea sistemului bancar până la stabilitatea sistemului financiar. Banca Națională a Moldovei a crescut într-o bancă centrală cu o capacitate solidă și expertiză, o guvernare rezistentă și capacitate, precum și o poziție puternică în cadrul comunității băncilor centrale. Știu că în spatele acestor frumoase realizări sunt oameni care au făcut posibile aceste realizări, așa că felicitări tuturor. În această zi de sărbătoare vă doresc să nu vă opriți, să visați și mai mult, să credeți în ceea ce faceți și mișcați-vă înainte cu o energie și mai mare, rămâneți mândri că sunteți parte a echipei Băncii Naționale a Moldovei și cât mai mult noroc din partea Băncii Centrale a Lituaniei.

Gediminas Šimkus,
Președinte al Consiliului de administrație, 

Banca Lituaniei

 #30aniBNM// Mesajul de felicitare al președintelui Consiliului de administrație al Băncii Naționale a Georgiei, Koba GvenetadzeDragi colegi,

Aș vrea să aduc sincere mulțumiri Băncii Naționale a Moldovei pentru invitația de a participa la conferința dedicată aniversării a 30 de ani a băncii. Din partea Băncii Naționale a Georgiei ași vrea să felicit Banca Națională a Moldovei și întregul personal cu această frumoasă aniversare. Îi doresc atât băncii, cât și guvernatorului tot ce e mai bun în anii ce urmează. În prezent comunitatea băncilor centrale navighează pandemia Covid-19 într-o perioadă de incertitudine economică și șocuri în îndeplinirea mandatului său. Îi doresc Băncii Naționale a Moldovei să rămână o ancoră a stabilității în toate provocările cu care ne confruntăm acum,

Mulți ani frumoși în continuare. Felicitări!

Koba Gvenetadze
Guvernator,
Banca Națională a Georgiei

 #30aniBNM// Mesajul de felicitare al președintelui Deutsche Bundesbank (Banca Centrală a Germaniei), Jens WeidmannMesajul de felicitare original


Stimate dle Guvernator Octavian Armașu,

Stimați membri ai personalului Băncii Naționale a Moldovei,

Banca Centrală a Germaniei vă felicită călduros și țara Dvs. cu cei 30 de ani de la fondarea Băncii Naționale a Moldovei. Urmând crearea sa în 1991, Banca Națională a pus bazele pentru introducerea leului Moldovenesc și pentru restructurarea mediului bancar și financiar.

Predecesorul meu în calitate de Președinte al Băncii Centrale a Germaniei, Hans Tietmeyer, au prevăzut cât de mult vor afecta procesele de transmisiune economică din Europa Centrală și de Est lumea băncilor centrale. Prin urmare, chiar de la bun început, Banca Centrală a Germaniei a fost bucuroasă să acorde asistență tehnică și practică Băncii Naționale a Moldovei în domeniul activității băncii centrale în baza obiectivului comun al politicii monetare de stabilitate a prețurilor. Mai mult de douăzeci de funcționari ai băncii centrale din Chișinău participă în fiecare an la seminare organizate de Banca Centrală a Germaniei – o dovadă a valorii de durată a schimbului profesional de lungă durată. Mai multe inițiative multilaterale precum misiunea consultativă la nivel înalt a UE și proiectelor UE de twinning, promit să consolideze parteneriatul între Banca Națională a Moldovei și Sistemul European al Băncilor Centrale.

S-a atestat un progres semnificativ pe parcursul anilor în domeniul supravegherii bancare, plăților, politicii monetare și a ratei de schimb, precum și a stabilității financiare. Mult similar celor trei decenii de activitate începând cu 1991, următorii treizeci de ani vor fi marcați de provocări și oportunități de păstrare și extindere a rezultatelor obținute. Odată cu noul proiect UE de twinning “Consolidarea supravegherii, guvernării corporative și managementul riscului în sectorul financiar”, băncile centrale ale ESCB fac un pas important întru ajutorarea la abordarea provocărilor presante ale sistemului financiar și bancar al Moldovei astăzi.

Vă dorim tot ce e mai bun pentru anii ce vin și succes continuu în modernizarea economiei Moldovei. Sperăm în continuarea cooperării noastre și vom – împreună cu alte bănci centrale ale ESCB – rămâne în continuare un partener fiabil.

Cele mai calde urări cu ocazia celei a treizecea aniversări,

Jens Weidmann,
Președintele Băncii Centrale a Germaniei,
membru al Consiliului de Guvernare al BCE