• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
19.05.2016

Banca Națională a aplicat sancțiuni foștilor administratori ai BC „BANCA SOCIALĂ” S.A.

Avînd în vedere interesul publicului față de neregulile identificate în activitatea băncilor ale căror licențe au fost retrase în anul 2015, Banca Națională comunică următoarele:

La data de 16 mai 2016, Comitetul executiv al Băncii Naționale a hotărît aplicarea față de foștii administratori ai BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. - Natalia Rahuba, Sergiu Albot, Valentin Cunev, Leontie Suholitco, Vladimir Novosadiuc, a sancțiunii de amendă în mărime maximă prevăzută de lege (10 salarii medii pe activităţi financiare). Suma amenzii urmează a fi vărsată la bugetul de stat.

Aceste sancțiuni au fost aplicate ca rezultat al constatării în activitatea BC „BANCA SOCIALĂ” S.A., inclusiv a persoanelor menționate în perioada exercitării funcției de administrator, a faptelor de încălcare a Legii instituțiilor financiare și actelor normative ale Băncii Naționale. Încălcările țin, în principal, de clasificarea și evaluarea neadecvată a creditelor acordate, angajarea în activități de manipulare, nerespectarea limitelor și cerințelor privind concentrarea riscurilor (expunerile), angajarea băncii în operațiuni riscante și dubioase, nerespectarea cerințelor de întocmire a situațiilor financiare (FINREP) și a rapoartelor în scopuri prudențiale, prezentarea la Banca Națională a rapoartelor cu date eronate privind indicatorii de prudență bancară.

Aplicarea de către Banca Națională a sancțiunilor față de persoanele menționate nu exclude posibilitatea aplicării față de acestea a altor sancțiuni conform legislației, în particular a sancțiunilor penale în cazul constatării faptelor ce constituie infracțiuni potrivit legii.

Totodată, Banca Națională consideră că mărimea maximă a amenzii respective prevăzută de lege nu este întocmai proporțională cu gravitatea încălcărilor comise și prejudiciile cauzate BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. Ca urmare, Banca Națională și-a stabilit ca obiectiv promovarea modificărilor de legislație în vederea înăspririi sancțiunilor aplicabile față de administratorii băncilor.

Banca Națională efectuează în continuare măsurile de identificare și evaluare, potrivit competenței, a eventualelor fapte de încălcare a legislației în activitatea BC „BANCA SOCIALĂ” S.A., Banca de Economii S.A. şi B.C. „UNIBANK” S.A., în proces de lichidare.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).