Opțiuni de accesibilitate

 • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
  Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

 • Anca Dragu, guvernator

  Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.

 • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

  A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.


 • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

  A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.


 • Constantin Șchendra, viceguvernator

  A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
16.11.2022

Urmăriți LIVE, începând cu ora 10.30, Conferința internațională „Aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro – realizări și perspective”.

 

Discursul guvernatorul Bănci Naționale a Moldovei, Octavian Armașu de la deschiderea conferinței internaționale „Aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro – realizări și perspective”:


Stimată Doamnă Prim-Ministră, Excelențele voastre Doamnelor și Domnilor Ambasadori, stimați invitați, stimată audiență,

Aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA) reprezintă un exercițiu de importanță națională, un proiect de țară, un pas esențial în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este o etapă nouă în dezvoltarea infrastructurii de plăți, prin deschiderea granițelor către o piață a plăților fără bariere, care vine să aducă cetățenilor Republicii Moldova plăți fără numerar în euro către și dinspre spațiul european – mult mai sigure, rapide și comode.

Apreciem înalt susținerea pe care o avem din partea partenerilor de dezvoltare în realizarea acestui deziderat.

Astfel, în contextul evenimentului de astăzi, țin să aduc mulțumiri și recunoștință partenerilor din cadrul proiectului de asistență tehnică Twinning, care ne ajută la pregătirea dosarului de aderare, cu precădere experților UE din cadrul acestui proiect, reprezentanților din partea UE – care sunt astăzi prezenți alături de noi.

Aderarea Republicii Moldova la SEPA este un proces complex care presupune activități comune și coordonate din partea mai multor autorități din Republica Moldova cu scopul de a asigura îndeplinirea criteriilor de aderare. Tocmai din această cauză ne-am adunat astăzi cu toții aici.

În ultimii cinci ani sistemul bancar a trecut printr-un proces de reformare profundă, atât a cadrului de reglementare, cât și a guvernanței în băncile comerciale și în banca centrală. În special vreau sa menționez reformele în domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului.  Rezultatele acestor reforme sunt vizibile – avem un sistem bancar stabil, care deja și-a dovedit reziliența în mai multe crize.  Totodată, sistemul bancar robust reprezintă un fundament pentru următorul pas în dezvoltarea acestuia – inovații și implementarea tehnologiilor noi.

Putem spune cu încredere că sistemul financiar din Republica Moldova a ajuns la un nivel de maturitate suficientă pentru a dezvolta un parteneriat cu comunitatea financiar-bancară din Uniunea Europeană, în special în domeniul dezvoltării sistemelor de plăți.

Relațiile economice puternice care s-au dezvoltat în ultimii ani între Republica Moldova și UE reprezintă un argument suplimentar care justifică eforturile pentru a deveni un stat care face parte din aria geografică SEPA.

În tot acest proces, noi, autoritățile, precum și reprezentanții pieței financiare trebuie să acționăm ca o echipă unică care are un obiectiv comun - aderarea Republicii Moldova la SEPA și migrarea plăților în euro către schemele de plăți din cadrul SEPA.

În cadrul acestei conferințe, împreună cu experții din proiectul de asistență tehnică, cu reprezentanții autorităților din Republica Moldova, cu colegii din Banca Națională a Moldovei și din băncile centrale partenere și nu în ultimul rând cu Directorul General al Consiliul European al Plăților, pe care îl avem ca invitat, ne propunem să vă comunicăm responsabil despre avantajele aderării Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți, despre provocările pe care le putem întâlni și modul în care urmează să le gestionăm.

Vă urez tuturor discuții interesante. Vă mulțumesc!

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Conferința este organizată în cadrul proiectului TwinningConsolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar” finanțat de Uniunea Europeană și își propune să prezinte principalele beneficii ale aderării Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA), strategia de conformare la criteriile Consiliului European de Plăți, precum și o trecere în revistă a eforturilor și progreselor realizate în acest sens de către Republica Moldova. Aderarea la SEPA este primordială în contextul în care economia țării noastre este strâns interconectată cu cea a spațiului european.

La eveniment vor participa oficiali de rang înalt ai partenerilor BNM din cadrul proiectului Twinning, invitatul special - directorul general al Consiliului European de Plăți, Etienne Goosse, precum și reprezentanți ai comunității prestatorilor de servicii de plată (bancari și nebancari) din Republica Moldova.

Sesiunea plenară va fi urmată de două dezbateri pe temele: „Beneficiile și provocările aderării la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA)” și „Eforturi și progrese realizate de către autoritățile din Moldova pentru conformarea la criteriile SEPA. Pașii necesari de urmat în vederea pregătirii dosarului de aderare la SEPA.”

Conferința va fi transmisă în direct pe platformele de comunicare ale Băncii Naționale a Moldovei:

pagina web BNM: www.bnm.md

profilul Facebook al BNM:  www.Facebook.com/BNMoficial

canalul Youtube al BNM:  https://www.youtube.com/channel/UCLpDfxKzSqgMiqyH-y6l9Hg

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).