• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


  • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

    Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.


  • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

    A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
29.03.2022

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon

 

Întrevederea guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, cu Excelența Sa Kent D. Logsdon, care și-a început recent mandatul de ambasador al SUA în Republica Moldova, s-a axat pe evoluțiile macroeconomice interne și externe, în contextul noii realități din regiune conturată de evenimentele din Ucraina și modalitatea în care sectorul financiar a reacționat referitor la fluxul sporit de refugiați.

Șeful băncii centrale a spus că autoritățile din țara noastră au fost determinate să ia măsuri prompte în confruntarea cu noua criză, iar Banca Națională, în calitate de autoritate monetară și de supraveghere, să-și accentueze eforturile de menținere a  stabilității financiare. Astfel, BNM a întreprins măsurile necesare de politică monetară, care să atenueze, pe cât e posibil, procesul inflaționist din țara noastră.

Discuțiile au vizat, la fel, însemnătatea reformelor desfășurate în ultimii ani în sectorul bancar din Republica Moldova – o condiție importantă, mai ales în situația de incertitudine existentă, pentru ca băncile să rămână puternice și stabile. În context, s-a menționat că acesta a intrat într-o condiție sănătoasă, existând rezerve suficiente pentru a face față crizei curente.

De asemenea, s-a discutat despre Programul Fondului Monetar Internațional și realizarea angajamentelor de către BNM și autoritățile din Republica Moldova conform obiectivelor stabilite.

Ambasadorul Kent D. Logsdon a exprimat deschiderea Guvernului SUA și Ambasadei SUA de a sprijini reformele în Republica Moldova, inclusiv ale BNM în special în consolidarea sectorului bancar, prin acordarea asistenței financiare și tehnice. Oficialul și-a exprimat încrederea că relațiile de colaborare bilaterale dintre țările noastre vor aduce perspective benefice  în continuare și a evidențiat rolul Băncii Naționale ca autoritate monetară și de supraveghere independentă, prin contribuția  la realizarea stabilității financiare.

Kent D. Logsdon a subliniat importanța parteneriatului de 30 de ani dintre SUA și Republica Moldova, reiterând deschiderea Statelor Unite ale Americii de a fi alături de cetățenii noștri, așa cum a făcut-o timp de atâția ani în diferite domenii prioritare pentru Republica Moldova.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).