• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


  • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

    Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.


  • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

    A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
12.02.2020

Reguli noi de notificare a angajamentelor externe

 

Vineri, 7 februarie 2020, în Monitorul Oficial a fost publicată Instrucțiunea privind notificarea angajamentelor externe, aprobată recent de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Noul act normativ își propune să eficientizeze procesul de notificare a angajamentelor externe.

Astfel, instrucțiunea reglementează condițiile și modul de notificare și raportare în forma electronică de către rezidenți la Banca Națională a Moldovei despre angajamentele externe private. Acest fapt va permite crearea unui mecanism de interacțiune eficientă, facilă și securizată între BNM şi rezidenții care aleg această modalitate de notificare. Instrucțiunea păstrează și opțiunea de notificare și raportare a angajamentelor externe pe suport hârtie.

Principalele prevederi vizează stabilirea dreptului rezidenților (alții decât băncile) de a notifica și de a raporta la BNM angajamentele externe în versiuni tipărită și online cu obligația utilizării semnăturii electronice, conform legislației, prin intermediul portalului web al BNM, acesta fiind o componentă a sistemului informatic al BNM cu privire la licențiere, autorizare și notificare . Notificarea se va efectua în termen de 30 zile lucrătoare de la data încheierii contractelor (emiterii documentelor) care vizează angajamentele externe.

Normele referitoare la notificarea, luarea la evidență și raportarea pe suport hârtie vor intra în vigoare la 1 aprilie anul curent, iar cele în format electronic în termen de 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

De asemenea, a fost publicată Hotărârea Comitetului executiv al BNM „Cu privire la modificarea unor acte normative ale Băncii Naționale a Moldovei”. Aceasta are drept scop ajustarea Instrucțiunii cu privire la raportarea unor operațiuni valutare de către băncile licențiate, Regulamentului privind autorizarea unor operațiuni valutare de către Banca Națională a Moldovei și Regulamentului privind condițiile și modul de efectuare a operațiunilor valutare la noile norme. 

Modificările prevăd, între altele, dreptul rezidentului, în anumite condiții, de a utiliza mijloacele bănești primite de la nerezident, fără prezentarea notificației în decurs de 30 de zile lucrătoare de la data semnării contractului de împrumut/credit extern. De asemenea, este stabilit dreptul rezidentului de a utiliza mijloacele primite de la nerezident și în decurs de 20 de zile lucrătoare după expirarea a 30 de zile, dacă rezidentul prezintă la bancă dovada depunerii la BNM a documentelor necesare pentru notificarea împrumutului/creditului extern.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).