• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


  • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

    Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.


  • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

    A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
30.08.2019

Trecerea de la T+3 la T+2 pentru decontarea tranzacțiilor încheiate pe piața reglementată și MTF

 

Depozitarul Central Unic modifică data preconizată pentru decontarea tranzacțiilor cu valori mobiliare încheiate pe o piață reglementată sau MTF, începând cu 1 septembrie 2019

De la data menționată, decontarea tranzacțiilor pe o piață reglementată sau MTF va fi efectuată a doua zi lucrătoare după încheierea tranzacției (T+2).

Modificarea datei preconizate pentru decontarea tranzacțiilor bursiere reprezintă un pas esențial în armonizarea regulilor de decontare aplicate în Republica Moldova la normele Regulamentului UE nr.909/2014 privind depozitarii centrali.

Noile cerințe oferă un șir de beneficii. Vor fi reduse riscurile financiare ce țin de operațiunile de decontare și va fi micșorată perioada în care investitorii intră în posesia banilor sau valorilor mobiliare la efectuarea unei tranzacții. Trecerea de la T+3 la T+2 este prevăzută de Regulile DCU și reprezintă una dintre măsurile implementate de Depozitarul Central Unic în vederea stimulării investițiilor în instrumente financiare.