• Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
    Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

  • Anca Dragu, guvernator

    Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.

  • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

    A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 606.


  • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

    A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.


  • Constantin Șchendra, viceguvernator

    A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
    Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
29.11.2022

Astăzi este Ziua monedei naționale – leul moldovenesc

Banca Națională a Moldovei (BNM) marchează astăzi, 29 noiembrie 2022, Ziua monedei naționale cu o serie de evenimente de educație financiară.

Unul dintre acestea se va desfășura la Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, în format de dezbatere, cu genericul „Bancnota și moneda metalică versus moneda electronică”. Liceenii vor dezbate subiecte importante legate de circulația bancnotelor și monedelor metalice, precum și de utilizarea monedei electronice. În acest sens, tinerii s-au informat în cadrul unei întruniri prealabile cu participarea experților BNM. Astfel, liceenii au înțeles că moneda electronică și moneda virtuală (criptomoneda) sunt lucruri diferite și că numai cea electronică este reglementată de lege, în timp ce moneda virtuală nu este emisă sau garantată de banca centrală. Prin urmare, aceasta prezintă multe riscuri de nesiguranță și pierderi financiare.

La fel, dezbaterea va aborda aspecte legate de circulația monedei naționale, perspectiva utilizării bancnotelor și monedelor metalice versus cele electronice, precum și rolul lor în economie.

Un alt eveniment prin care BNM celebrează cea de-a 29-a aniversare a leului moldovenesc este o serie de vizite în sala de expoziții a băncii centrale, destinate grupurilor de elevi interesați de subiectul financiar-bancar. Vizitatorii vor cunoaște colecția de monede comemorative și jubiliare emise de banca centrală, având, totodată, posibilitatea să urmărească o prezentare despre istoricul leului moldovenesc și semnele de siguranță ale monedei naționale. 

Doritorii de a se înregistra pentru o următoare vizită pot adresa solicitări la adresa electronică: edufin@bnm.md

Leul moldovenesc a fost introdus în circulație pe 29 noiembrie 1993. Banca Naţională a Moldovei are dreptul exclusiv de a emite pe teritoriul Republicii Moldova bancnote şi monede metalice ca mijloc de plată.

 

 

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).