Opțiuni de accesibilitate

 • Programul primirii în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale a Moldovei.
  Înscrierea solicitanților pentru audiență se efectuează în temeiul demersului în scris privind subiectul abordat.

 • Anca Dragu, guvernator

  Prima zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.

 • Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator

  A doua zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 606.


 • Tatiana Ivanicichina, viceguvernator

  A treia zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.


 • Constantin Șchendra, viceguvernator

  A patra zi de miercuri a lunii: 14:00-16:00.
  Telefon: +373 22 822 607.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor și cererilor de acces la informații de interes public adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
18.05.2017

Banca Națională a Moldovei face totalurile proiectului Twinning, finanțat de Uniunea Europeană

 

Proiectul Twinning este la etapa de finalizare după doi ani de implementare,  iar primele constatări arată că rezultatele sunt concludente. Despre aceasta s-a discutat la București, în cadrul unui eveniment de amploare organizat de Banca Națională a României care, în consorțiu cu Banca Centrală a Olandei, a ajutat Banca Națională a Moldovei să pună în aplicare acest proiect.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a arătat convins că, datorită proiectului, sistemul bancar moldovenesc s-a înscris pe calea cea bună. În context, șeful BNR a făcut apel către băncile din România să-și mărească prezența în Republica Moldova. Mugur Isărescu a remarcat efortul depus atât de BNM, cât și de partenerii de proiect pentru a consolida capacitatea băncii centrale a Moldovei în domeniul reglementării și supravegherii bancare și pentru a alinia sectorul bancar la standardele internaționale din domeniu (conform principiilor Basel III).

La rândul său, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a menționat că acțiunile realizate în cadrul proiectului Twinning au sporit semnificativ capacitatea instituțională a Băncii Naționale a Moldovei în calitate de autoritate de supraveghere prin instruirea personalului implicat și suportul acordat de experții din România și Olanda în procesul de elaborare a cadrului legislativ și alinierii acestuia la standardele UE.

În cadrul proiectului, a fost elaborată o nouă lege bancară, care va constitui următoarea etapă de reformare a sectorului bancar moldovenesc. Procesul a fost inițiat anul trecut și își propune să modernizeze activitățile bancare, ca urmare a crizei din anii 2014-2015. Noua lege va include toate componentele necesare pentru a asigura o guvernanță internă sănătoasă în bănci, un proces de gestionare a riscurilor prudențiale și va permite efectuarea de către BNM a unei supravegheri bazate pe riscuri. Legea a trecut expertiza de armonizare și până la finele lunii iunie urmează să ajungă în Guvern, iar până la sfârșitul anului să fie adoptată în Parlament.

La întrunirea de la București, care a avut loc la 16 mai 2017, au fost prezenți mai mulți oficiali și diplomați din țările UE, precum și directorii generali ai principalelor bănci comerciale din România. Directorul Executiv al FMI, Anthony De Lannoy,  a calificat  pozitiv rezultatele înregistrate de BNM în cadrul programului cu FMI într-un termen foarte restrâns.

Evenimentul este primul în șirul acțiunilor planificate pentru a face totalurile proiectului Twinning. Astfel, pe data de 30 mai 2017, la Chișinău se va desfășura un eveniment similar ca amploare și importanță, organizat de Banca Națională a Moldovei, unde vor fi discutate perspectivele de dezvoltare a sectorului financiar-bancar cu oficialii moldoveni, reprezentanții misiunilor diplomatice din țările UE, comunitatea bancară și experții din domeniu.

Proiectul Twinning a fost implementat timp de doi ani de BNM, cu ajutorul BNR şi al Băncii Centrale a Olandei, grație suportului financiar al Uniunii Europene.

Abonare la conținut
CAPTCHA
Întrebare pentru a verifica că sunteţi persoană fizică (în scopul prevenirii transmiterilor automate a spam-ului).