• Zilele și orele de primire în audiență a cetățenilor de către conducerea Băncii Naționale.


  • Octavian Armașu, Guvernator al Băncii Naţionale

    Prima zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.


  • Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale

    A doua zi de luni a lunii: 14.00-17.00.
    Programare la telefon: +373 22 822 606.

Vă rugăm să luați cunoștință cu cerințele înaintate față de primirea și examinarea petițiilor adresate Băncii Naționale a Moldovei.

Detalii.

 

Bine ați venit pe pagină oficială a Băncii Naționale a Moldovei!

Main navigation BNM

Extinde Ascunde
13.07.2017

Legea privind activitatea băncilor a fost votată în prima lectură în Parlament

 

Parlamentul a votat astăzi,  în prima lectură, un proiect pentru modernizarea standardelor de reglementare și supraveghere în sistemul bancar - Legea privind activitatea băncilor.

Documentul își propune crearea unui cadru legislativ coerent și consolidat care să permită  gestionarea și supravegherea eficientă a băncilor din Republica Moldova. Proiectul prevede crearea unui cadru  robust de guvernanță corporativă în bănci și introducerea unui șir de cerințe noi pentru evaluarea și cuantificarea riscurilor de către acestea. Totodată, acesta va  dezvolta  unele instrumente de supraveghere necesare pentru prevenirea și minimizarea unor eventuale deficiențe din activitatea băncilor la etape incipiente. În plus, va genera armonizarea legislației bancare naționale cu standardele și principiile internaționale etc.

Un sistem bancar mai bine gestionat și mai bine supravegheat, oferă în ultimă instanță și o mai mare siguranță deponenților și consumatorilor. Acest proiect de lege este rodul muncii de doi ani a echipei BNM și a experților europeni din cadrul unui proiect de asistență tehnică, având ca scop perfecționarea legislației bancare naționale conform celor mai bune practici internaționale privind activitatea de licențiere, reglementare și supraveghere a băncilor ”, spune viceguvernatorul BNM Cristina Harea, care a prezentat astăzi proiectul în Legislativ.

Proiectul legii stabilește trecerea la principiile BASEL III prin armonizarea cu legislația Uniunii Europene, și a fost elaborat cu finanțarea UE,  în cadrul proiectului Twinning.