Banca Naţională şi membrii organelor de conducere ale acesteia sunt independenţi în exercitarea atribuţiilor stabilite de lege şi nu pot solicita şi nici accepta instrucţiuni de la autorităţile publice sau de la orice altă autoritate.
Banca Naţională informează publicul despre evoluția inflației anuale, strategia de politică monetară,rezultatele analizei macroeconomice, evoluţiei pieţei financiare şi informaţia statistică, inclusiv privind masa monetară, acordarea creditelor, balanţa de plăţi şi situaţia pieţei valutare.
Pentru asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, Banca Naţională a Moldovei menţine inflaţia (măsurată prin indicele preţurilor de consum) la nivelul de 5.0 la sută anual cu o posibilă abatere de ± 1.5 puncte procentuale, fiind considerat nivelul optim pentru creşterea şi dezvoltarea economică a Republicii Moldova pe termen mediu.
Banca Naţională a Moldovei, are dreptul exclusiv de a emite pe teritoriul Republicii Moldova bancnote şi monede metalice ca mijloc de plată. BNM pune în circulaţie bancnote şi monede metalice, prin intermediul sistemului bancar.
Banca Națională supraveghează sistemul de plăţi în Republica Moldova şi promovează funcţionarea stabilă şi eficientă a sistemului automatizat de plăţi interbancare.
BNM publică statistici privind masa monetară, sectorul bancar, balanța de plăți, situația pieței valutare, etc. pentru a asigura transparența în procesul de elaborare și adoptare a deciziilor BNM, a asigura continuitatea în comunicare și predictibilitatea BNM pe piață, pentru sporirea credibilității BNM în calitate de bancă centrală dar și pe piața financiar-bancară din Republica Moldova.
Începând cu 28 decembrie 2020, Banca Națională a Moldovei (BNM) pune în circulație ca mijloc de plată și în scop numismatic moneda comemorativă „Medicul meu- eroul meu”.
Această monedă pune în atenție și reconfirmă o scară a valorilor de cea mai înaltă probitate morală și profesională de care dau dovadă lucrătorii medicali în orice clipă, salvând viața oamenilor, cu sacrificiul propriilor vieți, a comunicat la un briefing online guvernatorul BNM, Octavian Armașu.
„Totodată, deschiderea cetățenilor de a contribui la crearea proiectului de design exprimă o recunoștință profundă, dar și o responsabilitate pe care o poartă și trebuie să o resimtă fiecare pentru atenuarea pericolului epidemiologic”, a subliniat Octavian Armașu.
Guvernatorul băncii centrale, în numele instituției, precum și în cel personal a adus sincere mulțumiri, cu plecăciune, în fața celor ce dau întâietate salvării oamenilor și doar apoi consideră propria siguranță. În semn de recunoștință, Banca Națională urmează să transmită câteva dintre aceste monede medicilor de la instituțiile care, la începutul pandemiei, au fost în prima linie, și care într-o totală incertitudine, lipsă de experiență sau protocol de tratament, s-au luptat pentru viețile oamenilor. Este vorba despre Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” , precum și de Centrul COVID-19 Chișinău, creat pe parcurs pentru a fi acum în prima linie.
Moneda comemorativă „Medicul meu-eroul meu” este confecționată din argint, este ambalată în capsulă de metacrilat transparent și în cutie de prezentare, fiind însoțită de un certificat de autenticitate redactat în limbile română și engleză.
Monedele comemorative și jubiliare emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.
Guvernatorul BNM prezintă moneda comemorativă dedicată medicilor: